Izvor: RTS, 02.Dec.2023, 08:10

Оружје опет води главну реч у Појасу Газе, жестоке борбе на југу; сирене за ваздушну опасност на југу Израела

Настављене су оперције изрелске војске у Гази, након седмодневног прекида ватре. Палестински званичници тврде да је током дана убијено више од 170 људи у израелским нападима на Газу. Хамас узвратио ракетним ударима на југ Израела. Америка наставља преговоре са Израелом, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Катаром и Египтом о новој хуманитарној паузи.
Израелска војска гађала је око 200 циљева широм Појаса Газе. На мети су биле и локације у Кан Јунису и Рафи, на југу те палестинске енклаве.
Израел тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја.
У израелским ударима после хуманитарне паузе на север и југ појаса Газе погинуло је 178 људи, а 589 је рањено. Многи су остали под рушевинама, а болнице су пред колапсом. 
ИДФ наводи да су идентификована тела шесторо талаца.
И амерички државни секретар оптужује Хамас за прекид примирја. С друге стране, Бела кућа је саопштила да САД настављају да раде са Израелом, Египтом и Катаром на продужењу хуманитарне паузе у Гази.
Уједињене нације позивају на трајни прекид ватре, описујући ситуацију у Гази као катастрофалну. Прелаз Рафа је затворен и хуманитарна помоћ не може у Газу. Траже од свих да удвоструче напоре како би се осигурао прекид сукоба на хуманитарној основи.
Новинар агенције Анадолија убијен у израелском нападу, чиме је биланс погинулих медијских радика од почетка сукоба у Гази порастао на 72.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.