Izvor: RTS, 01.Dec.2023, 19:33

Пич: Напори ка нормализацији односа подразумевају обавезу Приштине да формира ЗСО

Изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич истакао је да Београд и Приштина треба да повећају напоре ка нормализацији односа и нагласио да се под тим напорима подразумева и обавеза Приштине да се формира Заједница српских оштина (ЗСО). >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Стјуарт Пич је у видео-снимку који је објавио на Фејсбуку, по завршетку посете Приштини саопштио да је тамо имао бројне састанке и разговарао са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, представницима Кфора и Еулекса, и политичких партија у покрајини, као и да је посетио манастир Грачаницу и састао се са представницима Српске православне цркве.
Он је рекао да је на свим овим састанцима истакао да Британија наставља да подржава независност и очување безбедности такозваног Косова.
Поводом догађаја у Бањској 24. септембра, Пич је рекао да је пажљиво саслушао забринутости изнете током састанака, и саопштио да Велика Британија очекује да организатори тог инцидента буду позвани на одговорност, што је према његовим речима иста порука коју је послао током боравка у Београду прошле недеље.
Пич је рекао да је саслушао и забринутости и очекивања Срба са КиМ и поручио да је време да се крене напред са постојећим напорима, како би сви грађани осетили да имају будућност, како је навео "у разноликом и мултикултурном Косову".
"Успостављање Заједнице општина са српском већином у контексту шире имплементације договора који су постигнути кроз дијалог са ЕУ, важан је део ових напора", закључио је Пич.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.