Izvor: RTS, 01.Dec.2023, 17:06

Кућице за топлију зиму лесковачких уличних паса

У два Прихватилишта за псе на територији Лесковца тренутно је смештено 350 луталица. У току су радови на проширењу капацитета азила у Жељковцу који је саграђен пре 5 година. Бризи о напуштеним псима сведоче и кућице које се ових дана постављају на подручју града. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У 46 боксова Прихватилишта изграђеном по свим стандардима у Жељковцу код Лесковца тренутно има 150 паса луталица. О њима 24 часа брине девет радника службе зоохигијене лесковачког Комуналца.

"Два пута их хранимо дневно гранулама. Отприлике 100 килограма гранула употребимо. Мењамо воду сваког дана, чистимо редовно", каже Небојша Ранђеловић, радник зоохигијене ЈКП "Комуналац" Лесковац.
Највише у парковима, близу школа, гробља, годишње ухвате и збрину стотинак напуштених паса. Међу њима расни попут јапанске аките, стафорда, малиное, доге. Агресивнима је азил трајна адреса.
"Власнички су око 40 одсто, да кажем. Пишемо пријаве. Ево у задњих месец дана смо 5 пријава пустили неодговорним власницима. Могу да удоме, ко хоће, лична карта, добра воља", објашњава Владимир Цветковић, шеф зоохигијене ЈКП "Комуналац" Лесковац.
Након тријаже следи ветеринарски преглед. Болесни пси су у Прихватилишту до излечења. Остали су ту месец дана. У окружење се враћају после здравственог третмана. Стерилизација је обавезна.
 "Ту се ради дехилминтизација, чишћење од паразита, вакцинација животиња и уколико животиња није обележена, обележавање животиња", каже специјалиста ветерине Горан Ђорић.
 Са осам и по милиона динара колико је уложио град Лесковац проширује се Прихватилиште у Жељковцу. Биће места за још стотину напуштених паса. Да их буде мање на улицама уводи се још једна мера.
"За оне власнике кућних љубимаца који нису у ситуацији да самостално изврше стерилизацију и чиповање својих кућних љубимаца то ће следеће године моћи да учине потпуно бесплатно о трошку града Лесковца, каже Владимир Синадиновић, директор ЈКП "Комуналацˇ Лесковац.
Ових дана пси који одрастају на улици добијају кућице како би лакше презимили. Добродошле су и донације грађана азилу у Жељковцу. Кад их окују снег и лед уз стару ћебад биће им удобније и топлије.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.