Izvor: RTS, 30.Nov.2023, 07:12

Израел и Хамас продужили примирје за још најмање један дан; Терористички напад у Јерусалиму – три особе убијене, осам рањених

Израел и Хамас усагласили су се о продужењу прекида ватре за најмање још један дан, неколико минута пре истека шестодневног примирја. Кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштио је да ће примирје у Гази бити настављено данас, након што је недавно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << примљен списак 10 жена и деце талаца који су спремни за ослобађање из Газе, а који су у складу са договореним правилима о прекиду ватре. Амерички државни секретар Ентони Блинкен након састанка са израелским председником Исаком Херцогом рекао је да привремено примирје између Израела и Хамаса даје резултате и да се САД надају да ће се наставити. Три особе су убијене, а осам је рањено у терористичком нападу у Јерусалиму, саопштила је израелска војска. Сукоби испред израелског затвора Офер, убијен Палестинац.
Преговори Израела и Хамаса о продужењу привременог примирја у Појасу Газе настављени су у ноћи између среде и четвртка, а рок претходно договореног примирја истиче у четвртак, 30. новембра. Катар и Египат, кључни посредници у преговорима, "веома су оптимистични" да ће споразум о прекиду ватре бити продужен. 

У ноћи између среде и четвртка пуштено је 16 талаца из Појаса Газе, као и 30 палестинских заробљеника из израелских затвора. 
Хамас је саопштио је да су у ранијим нападима током израелског бомбардовања Појаса Газе убијена три израелска таоца и навео да је реч о најмлађем таоцу, 10-месечном дечаку Кфиру Бибасу, његовом четворогодишњем брату и њиховој мајци. Из израелске војске су саопштили да проверавају тачност тврдње Хамаса и да су обавестили породицу Бибас о случају, али да је "Хамас у потпуности одговоран за безбедност свих отетих у Појасу Газе". 
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да ће Израел, након завршетка примирја, наставити офанзиву на Појас Газе која за циљ има уништење Хамаса.
"Главни циљеви су елиминисање терористичке групе која влада Газом и враћање кући свих талаца отетих 7. октобра", рекао је Нетанјаху у видео-обраћању.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.