Izvor: RTS, 30.Nov.2023, 00:07

Лавров у Скопље, Блинкен из Скопља - ко је све избегао сусрет са шефом руске дипломатије на Смиту ОЕБС-а

Уочи Самита ОЕБС-а неформалној вечери у Скопљу присустволали су државни секретар САД Ентони Блинкен и шефови дипломатија ЕУ и Уједињеног Краљевства Жозеп Борељ и Дејвид Камерон, након чега су сва тројица пожурили да напусте Северну Македонију пре него што у ту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << земљу слети авион са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровим. Промоцији безбедности, стабилности и сарадње међу државама требало би да буду главне поруке дводневног Самита ОЕБС-а који се у четвртак и петак одржава у Скопљу.
Авион руског шефа дипломатије Сергеја лаврова слетео је у Скопље. Иако је Бугарска отворила ваздушни простор за прелет авиона, Лавров је избегла Бугарску и у Северну Македонију ушао преко  Грчке.
Државни секретар САД Ентони Блинкен допутовао је у Скопље на неформалну вечеру уочи дводневног Самита ОЕБС-а који се одржава у Скопљу.
Блинкен је међутим Скопље напустио одмах после вечере како би избегао да у исто време буде у истој земљи са руским колегом Сергејом Лавровом.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и министар спољних послова Уједињеног краљевства велике Британије и Северне Ирске Дејвид Камерон такође су избегли да се сусретну са Лавровом.
"Присуствоваћу званичној вечери, али ћу морати да се вратим брзо због других састанака у Бриселу",  рекао је Борељ.
Борељ разуме незадовољство бројних земаља због доласка Лаврова али сматра да ће шеф руске дипломатије добити јасну поруку.
"Лавров треба да чује од свих зашто осуђујемо Русију и зашто је изолујемо. Ово је добра прилика да директно од учесника скупа чује зашто је Русија осуђена и изолована, а онда може да се врати и каже господару Кремља да ЕУ и ОЕБС остају уједињени против агресивног понашања Русије", рекао је Борељ у Скопљу.
У холу министарског састанка ОЕБС-а у Скопљу, генерални секретар НАТО-а Столтенберг није желео да коментарише питање да ли је добро да земље НАТО-а учествују на састанку ОЕБС-а у Северној Македонији због очекиваног присуства шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова. 
Због доласка шефа руске дипломатије, учешће је већ отказао министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба. Балтичке земље и Пољска, у знак протеста због присуства Лаврова у Скопљу, нису послале своје министре спољних послова, већ делегације.
Самит у Скопљу тежак, неке земље отказале учешће Кључни догађај се очекује у четвртак. Отказивањем дела делегација очекује се смањење броја гостију. Међутим, министар спољних послова Ивица Дачић оцењује да ће састанак у Скопљу бити веома тежак.
"С обзиром на тежину ситуације са којом се суочава међународна заједница, функционисање ове организације није лако, а с обзиром да је консензус начин одлучивања и да није било могуће постићи договор о заједничким ставовима и о најважнијим актуелним питања, стога је овај састанак важан. Хајде да покушамо да постигнемо компромис о буџету и функционисању целе организације, а да не говоримо о томе колико је угрожена та организација која је настала у време Хладног рата и постојање два блока за спречавање сукоба. Сусрет у Скопљу биће тежак", рекао је Ивица Дачић.
Захарова: Састанак са Лавровом затражило више земаља Више земаља поднело је захтев за билатерални састанак са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, пренео је Ројтерс.

"Могу да потврдим да има много захтева за билатералне састанке, а биће и мултилатералних састанака", рекла је Захарова новинарима.
Лавров је, због европских санкција, морао да затражи дозволу да прелети ваздушни простор ЕУ како би присуствовао дводневном састанку ОЕБС-а у Скопљу.
Када је Пољска била домаћин годишњег састанка прошле године, није дозволила Лаврову да уђе у земљу, што је изазвало реакцију Москве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.