Izvor: RTS, 25.Nov.2023, 11:50

Јовановић: Амбуланте пуне, десетине хиљада пацијената са симптомима сличних грипу - још није касно за вакцину

У Србији су у овом тренутку лабораторијски потврђена два случаја вируса група, изјавила је за РТС Верица Јовановић, директорка Института "Милан Јовановић Батут". Истиче и да је за последње два месеца регистровано око 47.000 оболелих са симптомима сличних грипу. Наводи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је имунизација почела је од октобра и да још увек није касно за вакцинацију. Упозорава да не треба заборавити ни присуство коронавируса који је и даље присутан.
Први случај грипа потврђен је 9. новембра у Институтуту за јавно здравље Војводине, а пре два дана стигла је и потврда са Института Торлак да и 29-годишња девојка са територије Колубарског округа има тај вирус.

 Према речима Верице Јовановић, потврђени су АХ1 и АХ3,  вирус типа А. То значи, указује, да ће се у наредним недељама очекивати већа учесталост појављивања вируса грипа, али обољења слична грипу већ пуне амбуланте домова здравља и у нашем окружењу можемо приметити да све више особа пати од последица респираторног вируса.
Додаје и да се сви ти респираторни вируси лако прате, али подсећа на мере заштите.
"Уколико постоји неко ко је са инфекцијом, изазваном респираторним вирусом, све мере превенције треба користити, треба се изоловати и наравно одлежати у том временском периоду уколико се нарочито појави повишена телесна температура, кашаљ, респираторни симптоми. Лица са хроничним болестима су у нешто већем ризику. У овом тренутку, што се саме епидемије тиче, имамо спорадично појављивање овог вируса, али у наредним недељама можемо очекивати да дође до повећеног броја оболелих", указује директорка Батута.
Око 47.000 оболелих са симптомима сличних грипу Према подацима "Батута", за последња два месеца регистровано је око 47.000 оболелих са симптомима сличних грипу. Та обољења су изазвана различитим вирусима.
Један од њих је SARS-CoV-2, односно вирус који изазива ковид, дакле он је присутан и стални становник нашег окружења и наравно посебна осетљивост се јавља код оних лица која већ болују од одређених хроничних болести или хроничних стања.
Када је у питању присуство других вируса, наводи да је то респираторни синцицијски вирус који више напада децу. Врло често су те клиничке манифестације прилично драматичне, али и врло брзо вирус пролази. 
Није касно за вакцину Имунизација грађана против грипа почела је од октобра и још увек није касно за вакцинацију.
"Из тог разлога, позивамо и подсећамо све наше грађане да уколико то нису учинили, а нарочито ако се налазе у ризичним популацијским групама, ако болују од неких хроничних болести, да то учине сада. То је истовремено лична заштита од саме инфекције, истовремено заштита од тешких компликација које могу настати. То је и заштита од смртних исхода, јер све особе које имају тешке хроничне болести могу бити у том повећаном ризику", упозорила је Јовановићева.
Каже и да је 70 процената целокупне набављене количине вакцина утрошен, што значи да је одзив када је вакцинација против грипа добар, али да треба наставити и даље. Потребно је да се грађани јаве у Дом здравља, Институт за јавно здравље Србије и да се вакцинишу.
Објашњава да је потребно две до три недеље за развој имунитета после вакцинације, а да та отпорност траје најмање шест месеци до годину дана.
"У овом тренутку не треба заборавити присуство SARS-CoV-2 вируса и постојање ковида. У овом тренутку ми се налазимо у једној стабилнијој фази, ковид се региструје у нешто мањем обиму, али је вирус ту", нагласила је Јовановићева.
Велики кашаљ - имунизација деце Више од 270 потврђених случајева великог кашља има и код деце и код одраслих - болест против које постоји и обавезна је имунизација.
Основна порука је, наглашава докторка, правовремена вакцинација. Зато подсећа родитеље да не треба одлагати вакцинацију деце примарном вакцинацијом која се састоји из три дозе.
"Чим дете наврши два месеца до шест месеци треба обавити вакцинацију, посетити дом здравља и педијатра и ове прве три дозе су од великог значаја како би се деца малог узраста, дакле млађе од годину дана, правовремено заштитила. То је вакцина која у себи садржи и неке друге антигене од других преносивих болести који развијају отпорност, али када је у питању пертусис или велики кашаљ, ова врста вакцинације се спроводи у пет доза. Дакле, основно је у првој години живота, потом се спроводи прва ревакцинација и друга ревакцинација пред школу", појашњава Јовановићева.
Упозорава да се ради о манифестацији бактеријске инфекције која се преноси капљичним путем, нарочито се шири у колективима и траје 100 дана.
"Према томе, ако дете упорно кашље, ако у окружењу детета, нарочито у школи или у најближем окружењу кашљу и друга деца, дакле може се помислити на пертусис и треба се онда јавити лекару", саветује Јовановићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.