Izvor: RTS, 19.Nov.2023, 10:43

Шта најчешће доводи децу и родитеље у Тиршову, Дучић за РТС: Велики кашаљ нас је изненадио

Уочи Светског дана детета, директор Дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић говорио је за РТС о најчешћим болестима код деце у тој установи, али и са изазовима с којима се суочавају. Велики кашаљ нас је изненадио, углавном се ради о најмлађим пацијентима, истакао је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Дучић. Додаје да је проблем што се родитељи с децом не јављају редовно на ревакцинацију.
Сезона је респираторних инфекција, стомачних вируса, а међу децом се појавио и велики кашаљ, против кога постоји вакцина. У овом тренутку у вртићима има и варичела.

Директор Дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да их је изненадио велики кашаљ.
"То је болест коју нисмо имали прилике да срећемо. Од почетка ове године било је десет пацијената који су прошли кроз нашу амбуланту где је потврђено да имају велики кашаљ, а седам пацијената је било хоспитализовано”, каже Дучић.
Према његовим речима, углавном се ради о најмлађим пацијентима, а најчешће се јавља у новорођеначком узрасту и у раном дојеначком узрасту. Дучић напомиње да су сви ти пацијенти добро прошли.
Вакцинација и ревакцинација против великог кашља Вакцина против великог кашља је обавезна, међутим, проблем је што се врши ревакцинација, а родитељи се с децом не јављају редовно на ревакцинацију.
"Јавља се тај прозор када се пацијенти заражавају и оболевају од великог кашља", рекао је др Дучић.
Нема ниједног тешког пацијента са короном Што се тиче других инфекција, има и оболелих од коронавируса.
“Има спорадично, то је сада сезонска болест. Немамо ниједног тешког пацијента са коронавирусом последњих месеци“, каже Дучић.
Респираторни и стомачни вируси Дучић каже да у овом, тренутку када говоримо о прегледима код педијатара, најчешће су у питању респираторни и стомачни вируси код деце.
"Тиршова је референтни центар за лечење деце у региону и сви пацијенти из региона долазе код нас. Долазе неки на испитивање и лечења, и када су исцрпљене све могућности лечења у другим центрима, пацијенти се упућују у Дечју клинику на лечење. Ту су пацијенти који болују од малигних болести, па до повреда, болести срца, урођених аномалија", рекао је он.
Број прегледа, операција, интервенција у овој години Дучић је навео податак да је од почетка године оперисано око 4.500 деце, око 20.000 деце је амбулантно збринуто, а дијагностичних процедура – типа магнета, електрокардиографије, урађено је код око 175.000 деце.
"Има пуно деце која болују од малигних обољења, има пуно деце са свим осталим аномалијама", рекао је Дучић. 
Трансплантација бубрега Недавно је била урађена трансплантација бубрега када је отац био донор. Дучић је рекао да је он добро трансплантирани пацијент коме је отац дао бубрег. 
Што на хемодијализи, што на перитонеалној дијализи у овом тренутку имамо 32 пацијента, 27 је из Србије, а пет је из Црне Горе и из Републике Српске и они су сви кандидати за трансплантацију, навео је Дучић.
Директор Тиршове указује да та установа има успостављену сарадњу са лондонским тимом за трансплантацију и идеја је да они долазе да би обављали живе трансплантације код деце са тежином испод 35 килограма.
"Поред тога ми имамо свакодневну сарадњу с њима преко видео-линкова, тако да наши лекари већ одлазе тамо", каже Дучић. 
Неопходно је више кадаверичних трансплантација за сву децу која чекају.
О трансплантацији јетре Сарадња са одређеним центрима је неопходна када је реч о деци којој је потребна трансплантација јетре.
"Ми сарађујемо са Италијом, то је сарадња која траје преко десет година, конкретно са Бергамом. Наши лекари спремају ту децу за трансплантацију и воде их", каже он.
Приоритети Дечје клинике у наредном периоду  Недавно је у Београду био и стручњак из Енглеске уз подршку РФЗО. Дучић каже да је био професор Костолни из Лондона, али и професор Денард из Лајпцига, из Немачке, један од водећих интервентних кардиолога, који деолази често и потпуно бесплатно.
Према његовим речима, идеја је да се наши лекари максимално обучавају. И лекари из Лајпцига и колега из Енглеске долазе због добрих пријатељских односа са лекарима са наших одељења, јер су проводили много времена у тим центрима и успоставили су јако добре односе, каже Дучић.
"Тако да ми имамо огромну подршку тих лекара. Корисно је прво за децу, за родитеље, за лекаре који учествују у тим резултатима, а потом и за државу. То су операције које коштају преко сто хиљада евра, а овде се обављају за симболичне новце", закључио је др Дучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.