Izvor: RTS, 18.Nov.2023, 17:45

"Не у моје име" - у Мадриду протестни марш против Санчеза и амнестије за каталонске сепаратисте

Дан након што је Педро Санчез положио заклетву и започео нови мандат на месту председник шпанске владе, око 170.000 људи марширало је улицама Мадрида на до сада највећем протесту против Санчеза и амнестије за каталонске сепаратисте, на коју су социјалисти пристали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у замену за подршку каталонских и баскијских партија.
Демонстрације под паролом "Не у моје име: ни амнестија, ни самоопредељење" одржане су два дана након што је шпански премијер и лидер социјалиста Педро Санчез у парламенту добио нови четворогодишњи мандат уз подршку каталонских и баскијских националистичких странака.
Маршу, који су званично организовале невладине организације, присуствовали су и опозициони лидери међу којима су били председник Народне партије Алберто Нуњез Феихо и лидер десничарске партије "Вокс" Сантјаго Абаскал.
"Завршетак државног удара, који је већ почео пактом Педра Санчеза са свим непријатељима Шпаније, биће усвајање закона о амнестији. Не можемо одустати од битке за изгубљено, морамо наставити да се одупиремо, уз континуирану друштвену мобилизацију, морамо дати координиран институционални одговор у регионима у којима нема пучистичке већине. Вокс ће учинити све што треба да одбрани шпанске законе и национално јединство и заустави државни удар", рекао је Абаскал.
Демонстранти су махали шпанским заставама и носили транспаренте на којима је, између осталог, писало: "Санчез издајник" и "Не продајте Шпанију".

Под паролом "Против амнестије и Санчезовог пуча", у Мадриду је 29. октобра већ одржан један велики протест против Санчезове политике, док група демонстраната, укључујући и неонацистичке организације, већ 15 ноћи заредом протестује испред седишта социјалиста у Мадриду. Било је и сукоба са полицијом у којима су повређени полицајци и демонстранти.
Највећа амнестија у Шпанији још од 1977. године Нови Санчезов мандат на челу шпанске владе подржало је у четвртак 179 посланика Доњег дома шпанског парламента, док је 171 посланик био против.

У замену за подршку новој влади, Санчез и његови социјалисти пристали су на споразум о амнестији за присталице каталонске независности, што је разбеснело политичке противнике који тврде да ће амнестија угрозити територијални интегритет Шпаније.
Амнестија ће обухватити око 400 политичара и активиста који су били укључени у кампању за независност Каталоније која је кулминирала немирима, политичком кризом и организовањем референдума за независност 2017. године.
Санчезова амнестија је највећа амнестија у Шпанији још од опште амнестије из 1977. за злочине почињене током диктатуре Франсиска Франка и први закон о амнестији одобрен у Европској унији још од 1991. године.
Влада у последњи час Нови Санчезов мандат окончао је четири месеца политичке неизвесности у Шпанији, након што парламентарни избори у јулу нису имали апсолутног победника.

Конзервативна Народна партија је добила највише гласова и мандата, али њен лидер Алберто Нуњез Феихо није успео да придобије подршку других партија и формира парламентару већину.
Зато је лидер социјалиста Педро Санчез почетком октобра добио од краља Филипа Шестог мандат за формирање нове владе и задатак да  обезбеди широку подршку регионалних странка.
Рок за формирање нове владе био је 27. новембар, па би Шпанци поново морали на биралишта да Санчез није добио подршку.
На изборима у јулу, Санчезови социјалисти су освојили 122 посланичка места у Доњем дому Парламента, што је био резултат изнад очекиваног.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.