Izvor: RTS, 09.Nov.2023, 11:55

Шмит за РТРС: Додик не жели да разговара са мном, а не ја са њим, требало би да промени став

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН, тврди да ништа нема против председника Републике Српске Милорада Додика, али има против његових одлука.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Шмит је у интервјуу за РТРС рекао да би Милорад Додик у интересу Републике Српске требало да промени став.
"Не кажем да ја не желим да разговарам са Милорадом Додиком, али он не жели са мном да разговара. У најбољем интересу Републике Српске, сугерисао бих да промени тај став", рекао је Шмит гостујући у емисији Телеринг на РТРС.
Када помиње Додика не критикује, каже, њега већ његове одлуке и сматра да "јаки људи морају прихватити да могу да погреше и да због тога морају да сносе последице".
О министру безбедности у Савету министара Ненаду Нешићу рекао је да се бави пословима које нису у његовој надлежности, већ Министарства иностраних послова БиХ, као и да му се његово понашање никако не допада.
Нешић је раније јавно од државних институција БиХ тражио да испитају статус Шмита у БиХ, с обзиром на то да његову функцију није потврдио Савет безбедности УН, а Шмит каже да "начин на који се Нешић понаша заиста брине".
"Посебно када то погледате у контексту безбедносне ситуације", рекао је Шмит и истиче да је коректан зато што је Немац.
Додао је да није срећан када види да Нешић даје неке изјаве које су, како сматра, погрешне и злонамерне.
"Заиста би требало да радимо не томе да његове намере буду по страни и да у миру наставимо да радимо свако свој посао", навео је Шмит.
Сматра да би Нешић требало да му буде захвалан што се оволико труди да, како каже, донесе бољитак земљи.
"Требало би га је стид што се упушта у овакве игре. Али ако неко мисли да се може поигравати са овим темама само да би направио шоу, онда то не прихватам. То је неодговорно понашање. Требало би да буде свестан да се не може овако понашати и не допада ми се његово понашање", рекао је високи представник за БиХ Кристијан Шмит у интервјуу за РТРС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.