Izvor: RTS, 07.Nov.2023, 06:54

Израелске трупе продрле дубоко у град Газу; Гутерес: Заштита цивила мора бити изнад сукоба

Сукоб на Блиском истоку ушао је у други месец, без назнака смиривања. Израелска војска тврди да је продрла дубље у град Газу и да су трупе на терену "значајно умањиле способност Хамаса да изведе контранападе“. Број погинулих у нападима на ту енклаву премашио је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 10.000 хиљада, од којих је 4.100 деце. У последња 24 сата убијено пет радника УН-а, укупно 88.
Израелске снаге преузеле су контролу над војним комплексом Хамаса у Појасу Газе, где су биле осматрачнице, центри за обуку и подземни тунели.
Војска тврди да су трупе продрле дубоко у град Газу као и да је убијено више команданата Хамаса, што, како оцењује ИДФ, "значајно умањује способност Хамаса да изведе контранападе“.
Од почетка сукоба у Појасу Газе погинуло је више од 4.104 детета, укупно 10.022 особе. У просеку на сваких 10 минута погине једно дете, а двоје буде повређено, саопштава Канцеларија Уједињених нација у Женеви.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес рекао је да заштита цивила "мора бити изнад сукоба између Израела и Хамаса, упозоривши да Појас Газе постаје "гробље за децу".
Подршка Израелу је од суштинског значаја, као што је и пружање помоћи цивилима у Гази, поручује шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Најављује повећање хуманитарне помоћи Гази за 25 милиона евра, чиме би укупна сума достигла 100 милиона евра.
Палестинско Друштво црвеног полумесеца каже да је број камиона са хуманитарном помоћи који су ушли у Газу од 21. октобра, достигао 476 – или око 30 дневно. Пре почетка рата, дневно је у Газу улазило између 750 и 850 камиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.