Izvor: RTS, 06.Nov.2023, 17:20

Директор Мађарског националног музеја отпуштен због изложбе фотографија са ЛГБТ садржајем

Директор Мађарског националног музеја у Будимпешти Ласло Симон добио је отказ након што је мађарска влада утврдила да пет фотографија на престижној изложби "World Press Photo" крши закон којим се деци ограничава приступ садржају који приказује хомосексуалност или промену >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пола.
''Примам к знању одлуку, али не могу да је прихватим. Као отац и деда четворо унучића, одлучно одбацујем идеју да наша деца треба да буду заштићена од мене или институције којом руководим'', навео је Ласло Симон на Фејсбуку.
Истакао је да ни он ни музеј, представљањем фотографија на изложби World Press Photo, нису намерно прекршили мађарски закон о заштити деце из 2021. године.
Музеј је накнадно ставио обавештење на своју веб-страницу и на улаз да је изложба забрањена за посетиоце млађе од 18 година.
Фотографије о којима је реч приказују заједницу старијих припадника ЛГБТ популације који живе на Филипинима последњих деценија, деле дом и брину једни о другима у старости.
Мађарско министарство културе је у саопштењу написало да је Симон отпуштен због непоштовања закона и ''понашања које му је онемогућило наставак запослења''.
Мађарска влада са Виктором Орбаном на челу ограничила је доступност материјала који "промовишу" или приказују хомосексуалност малолетницима у медијима, укључујући телевизију, филмове, рекламе и литературу. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.