Izvor: RTS, 06.Nov.2023, 07:01

ИДФ отвара коридор за евакуацију на југ; Министарство: Више од 200 Палестинаца убијено током ноћи; ЕУ повећава хуманитарну помоћ Гази

Тридесет први дан сукоба израелске војске и Хамаса. ИДФ саопштава да је током ноћи заузела упориште Хамаса у Гази, те да је погођено 450 циљева те палестинске групе, али да ће отворити коридор за евакуацију цивила на југ. Са друге стране, Министарство здравља у Гази >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тврди да је током ноћи у нападимо убијено више од 200 Палестинаца. ЕУ повећава хуманитарну помоћ за Газу.
Израелске снаге су у недељу увече извеле опсежне ударе на циљеве у Појасу Газе, а све комуникације и интернет веза у палестинској енклави поново су прекинути.

Портпарол израелске војске генерал Данијел Хагари рекао је на брифингу да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у потпуности опколиле град Газу и стигле до обале мора, ефективно поделивши енклаву на север и југ.
Истовремено, израелска восјка је наставила да размењује прекограничну ватру са либанским Хезболахом, којег оптужује да дестабилизује ситуацију на северној граници и неселективно гађа насеља у Израелу.
Хезболах је у недељу испалио ракете на град Кирјат Шмона на северу Израела у знак одмазде за израелски напад на јужни Либан у којем су погинули жена и троје деце. Претходно је један Израелац убијен у нападу који је покренуо Хезболах.
Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви рекао је да је војска спремна да у сваком тренутку крене у офанзиву на север.
Нетанјаху: Нема прекида ватре док Хамас не ослободи таоце Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је од почетка сукоба страдало 9.770 Палестинаца. У Појасу Газе је до сада погинуло готово 4.000 деце, саопштиле су Уједињене нације.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поновио је да Израел неће пристати на прекид ватре у Гази док Хамас не ослободи таоце.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се са председником Палестинске самоуправе Махмудом Абасом у Рамали на Западној обали.
Абас је рекао Блинкену да мора доћи до "хитне обуставе ватре" и да се мора дозволити допремање хуманитарне помоћи у Појас Газе.
Након састанка са Абасом, Блинкен је отпутовао у ненајављену посету Ираку, где је разговарао са ирачким премијером Мохамедом ал Суданијем и истакао да амерички званичници раде на томе да се обезбеди ''хуманитарна пауза'' у Гази, како би се омогућило допремање помоћи, али и извлачење талаца Хамаса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.