Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 22:17

Либан преживео реч Божју, тенкови газе улицом Салах ел Дина

Либан је без непосредних последица преживео говор лидера Хезболаха, који се зауставио на корак од проглашења тоталног рата на Блиском истоку. САД и Израел једнаком реториком узвратили Хасану Насралаху. За сада, ништа од прекида ватре. Тенкови газе Саладиновом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << улицом у Гази. Уједињене нације апелују за хитну помоћ за око 700.000 Палестинаца.
Житељи Бејрута са олакшањем су дочекали тренутак када су се погасили велики екрани са којих се, на неколико локација у либанској престоници, народу и присталицама обратио лидер Хезболаха Хасан Насралах, по први пут од почетка рата у Појасу Газе пре скоро месец дана.
Речи највећег говорника на Блиском истоку, господара рата и мира, најутуицајнијег политичара у Либану и шефа "Божје партије" како га зову присталице, остале су далеко од проглашавања општег рата против Америке и Израела, како су то песимисти, данима унапред, очекивали.
У данима који су претходили Насралаховом говору, Либанци су гомилали намирнице, паковали кофере и резервисали авионске карте за пут у иностранство, док је слаба, привремена влада покушавала да направи план за прихват око милион избеглица, колико се очекивало уколико 100.000 бораца Хезболаха крене на Израел.
Радије него да поведе Хезболах у одсудну битку, Насралах је присталицама објаснио да је његова организација сукобе се израелском војском почела још 8. октобра, те да ће, суштински, даљи развој ситуације у највећој мери зависити од догађаја у Појасу Газе.
"На нашем фронту, све су могућности отворене и размотрили смо све опције. Морамо бити спремни за све што би се могло догодити у будућности", рекао је Насралах, чији је говор пратило шенлучење присталица и повици "Овде смо због тебе".
Страх од Насралаховог говора Неколико сати пре скупова присталица Хезболаха, на линији разграничења са израелским снагама безбедности појачане су борбе, док је Тел Авив трећину укупно мобилисаних трупа ставио у стање високе приправности, страхујући од могуће ескалације насиља.
"Неки у Либану тврде да ризикујемо. То је тачно, али је тај ризик део оправдане и исправне калкулације", рекао је лидер Хезболаха, обрачајући се либанским политичарима који су га, претходних дана, упозоравали на катастрофалне последице новог рата са Израелом.
Формулација "неки у Либану" највише се односила на лидера хришћана, Самира Гаегеу који је оценио да "увлачење Либана у рат представља ратни злочин", тражећи истовремено од Насралаха да своје борце повуче са границе са Израелом, како би се избегла евентуална ескалација сукоба.
Затражио је и да се либанској војсци дозволи да се распореди на положаје на којима се сада налазе снаге Хезболаха, те да се "Насралаху и Ирану ускрати могућност да господаре ратом и миром у Либану".
Иако звучне, његове речи немају претерано пуно утицаја, као ни амбициозно замишљени план шефа прелазне владе Наџиба Микати да оконча сукобе у Појасу Газе.
Петодневно примирје, после којег ће уследити трајан прекид ватре, одржавање међународне конференције и коначно остварење идеје о две државе, како је предложио либански премијер, није имало апсолутно никакав одјек на Блиском истоку.
Радије, све стране стране које су на било који начин укључене у сукобе наставиле су са међусобним претњама и упозорењима.
"Подсећамо Америку на поразе у Ираку, Авганистану, Сирији и Либану. Дочекаћемо бродове којима толико претите", рекао је лидер Хезболаха.
Тенкови газе улицом Салад ел Дина У тренутку док се Насралах обраћао присталицама, израелски тенкови тутњали су пустом улицом у Гази која носи име највећег од свих арапских владара, Саладина, или Салах ел Дина, који је 1187. године заузео Јерусалим.
Акција тенкова, који су газили изгореле шкољке уништених аутомобила, усмерена је ка потпуној изолацији Газа ситија од остатка ове енклаве. Извештаји о успеху ове акције су опречни, јер Хамас тврди да се око ове кључне саобраћајнице воде жестоке борбе. "Газа сити је потпуно опкољен", навела је израелска војска.
Негде у сенци крупних политичких изјава подвуко се прилично драматичан позив за помоћ Уједињених нација за хитну помоћ за око 700.000 Палестинаца који су се од свеопштег рата склонили у импровизоване прихватне центре. Ти објекти око којих су постављени шатори и склепана уточишта до сада су се у најмање пет наврата нашла на мети напада.
Рачуна се да ће за њихову прехрану и медицинску помоћ, до краја године, бити неопходно прикупити 1,2 милијарде долара. Становници Газе се, после скоро месец дана рата, налазе у толико безнадежној ситуацији да су складишта у којима је чувана помоћ у неколико наврата опљачкана, док су несрећници из њих износили хигијенске пакете и душеке.
До сада, у Појасу Газе убијено је више од 9.000 Палестинаца, док је око 32.000 рањено. Убијено је и око 1.400 Израелаца, укључујући 10 агената тајне полиције Шин Бет и 58 полицајаца. Рањено је више од 5.000 Израелаца.
Отворене опције и претње
Део говора Хасана Насралаха који се односио на "отворене опције", одмах је реаговао Вашингтон, који га је упозорио да не покушава да искористи рат између Хамаса и Израела како би остварио своје циљеве.
"Нећемо се упуштати зу рат речима", рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност, упозоравајући Насралаха да би ширење сукоба на Либан имало ужасне последице по ту државу.
Сличну поруку Хезболаху упутио је и први човек владе у Тел Авиву Бењамин Нетанјаху, који је Несралаху поручио да се "не зеза са Израелом" и истовремено одбацио могућност привременог прекида непријатељстава све док сви Израелци не буду пуштени из Хамасовог заточеништва.
На тај начин Нетанјаху је, суштински, одбацио захтев америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је раније у петак допутовао у Тел Авив како би израелске власти убедио да пристану на серију мањих прекида ватре, како би се решио проблем дотурања хуманитарне помоћи становницима Газе и ослободили таоци.
Блинкен је, долазећи у Израел, рачунао да би катарска дипломатија, користећи утицај на лидере Хамаса и остале палестинске групе, могла да испослује ослобађање извесног броја отетих, на начин на који је то већ учинила 20. октобра када је Хамас ослободио Џидит и Натали Ранан.
У изостанку нових вести из Дохе, где се већ недељама преговарају израелске дипломате и политички лидер Хамаса Исмаил Ханије, Израел је одмах по окончању Насралаховог говора испалио салву пројектила ка положајима Хезболаха на југу Либана.
До сада, у овим сукобима страдало је 57 бораца Хезболаха, десетак израелских војника, као и неколико цивила укључујући и камермана агенције Ројтерс.
После дана паузе, због говора шефа Хезболаха, деца у Либану ће поново кренути у школе, док ће продавнице и јавне службе радити у мери колико је то могуће у готово потпуно пропалој држави, чија ће даља судбина зависити од воље других - Хезболаха, Ирана, Америке и Израела.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.