Izvor: RTS, 29.Okt.2023, 17:50

ИДФ наставља операције у северном делу Газе; Саливан: Направити разлику између цивила и терориста; Још десет камиона помоћи ушло преко Рафе

Сукоб израелске војске и Хамаса траје 23 дана. Израелска војска саопштава да наставља дејства у северном делу Појаса Газе, упозоравајући цивиле да се хитно евакуишу на југ. ИДФ тражи и евакуацију болнице Ал Кудс, док СЗО истиче да је немогуће евакуисати пуне болнице. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да је потребно да Израел предузме све мере да направи разлику између цивила и терориста. Са друге стране, министарство здравља у Гази саопштава да је број мртвих Палестинаца премашио 8.000, као и да је међу њима 3.324 детета.
Настављене су и копнене операције и ваздушни напади у Гази, а Израел тврди да је погођено око 450 Хамасових мета.
Војска је поново упозорила становнике Газе да је то подручје сада "бојно поље" и да због тога треба да се одмах евакуишу на југ енклаве.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је друга фаза рата против Хамаса почела уласком копнених снага у Појас Газе, истичући да она има јасне циљеве – уништити војну и политичку инфраструктуру Хамаса и ослободити таоце.
"Ово је мисија мог живота", рекао је је Нетанјаху и упозорио да ће рат у Појасу Газе бити дуг и тежак.
Хамас је саопштио да је спреман да ослободи таоце отете у нападима на територију Израела у замену за ослобађање свих палестинских затвореника у израелским затворима.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је, на великом митингу подршке Палестинцима у Истанбулу, да је Израел окупатор, а да палестински Хамас није терористичка организација. Израел је одговорио повлачењем дипломата из Турске.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.