Izvor: RTS, 24.Okt.2023, 17:55

РТЦГ: Партије нове већине договориле да попис становништва буде одложен за месец дана

Попис становништва у Црној Гори биће одложен за месец дана, договориле су се партије нове парламентарне већине у Црној Гори, сазнаје РТЦГ.
Према незваничним сазнањима портала РТЦГ, партије нове парламентарне већине у Црној Гори договориле су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се прећутно о одлагању пописа становништва, тако да се очекује да мандатар Милојко Спајић иницира да за месец дана буде одложен попис, који је првобитно био заказан за период од 1. до 15. новембра.

Спајић је данас рекао да је битна и партиципација опозиције у пописним комисијама, као 2011. године, како се не би доводила у питање релевантност података или тражили разни изговори за опструкције и политизацију.
Истакао је да је попис статистичка категорија и да је квалитет прикупљених података јако важан за државу, јер првенствено помаже код доношења кључних одлука за будућност земље.
"Међу најбитнијим питањима су: колико младих је напустило Црну Гору идући трбухом за крухом, какво нам је тржиште рада, да ли нам је потребна рекалибрација стратегије изградње стамбених објеката, и друга", рекао је Спајић.
Такође, објаснио је, одржавање пописа за месец дана је период који се поклапа са празницима, што би омогућило и учествовање у попису оних грађана који су одсутни из свог места пребивалишта, због сезонских послова у некој другој црногорској општини, или оних који привремено бораве у иностранству.
"Као један од кључних захтева странака и већа мање бројних народа", рекао је Спајић.
Спајић је најавио и новине.
“Због легитимитета, а како би подаци били неупитни, предложићемо и увођење специјалног софтвера, који би омогућио да сваки грађанин изврши контролу након што пописивач узме податке, чиме би се онемогућиле било какве малверзације и наводна необјективност пописавача", предочио је Спајић.
Немогућност спровођења пописа у неким црногорским општинама довела би у питање и валидност процеса у смислу извешаја Евростата, јер је питање како би та европска институција вредновала тако прикупљене резултате.
Према ранијим одлукама актуелне владе, попис је требало да буде одржан у првој половини новембра, и то након што се већ двије године одлаже. Актуелна влада тврди да је створила све преуслове да буде регуларно спроведен.
Део председника општина тврдио је раније да нема услова за спровођење пописа у једном броју општина, што може да доведе у питање квалитет процеса. Одлагање пописа тражила је опозиција, а и део мањинских савета, подсећа РТЦГ.
Да нема услова за попис тврдили су председници општина Бијело поље, Цетиње, Бар и Шавник, а најаву одлагања поздравили су и из Општине Петињица.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.