Izvor: RTS, 24.Okt.2023, 07:56

Напад на избеглички камп у Гази, ИДФ тврди да је мета Хамас; Бајден: Обезбедити континуирану хуманитарну помоћ

Осамнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска саопштила је да је погодила мету Хамаса у избегличком кампу у Гази, а палестинско Министарство здравља саопштило је да је десетине људи убијено или рањено у том нападу. Док се погоршава хуманитарна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ситуација у Појасу Газе, израелски војни врх истиче да се копнена офанзива на ту енклаву не доводи у питање. Француски председник Емануел Макрон слетео је у Тел Авив. Он ће се састати са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, израелским председником Исаком Херцогом и опозиционим лидерима центра Бенијем Ганцем и Јаиром Лапидом.
Министар одбране Израела Јоав Галант поново се обратио војницима код Газе поновивши да ће Израел извести копнену офанзиву на ту енклаву. Додао је да су трупе спремне и да ће то бити "смртоносни" напад.
Изаелска војска (ИДФ) навела је да је последњим акцијама авијација извршила 320 удара. Уништени су тунели, осматрачнице, на десетине стамбених зграда и још једна џамија у којој су се наводно крили терористи.
Министарство здравља у Гази саопштило је да је убијено је више од 400 људи, од којих су 182 деца. Напомиње да је од почетка сукоба погинуло 5.087. особа.
Иако је са обе стране било незваничних најава да ће бити ослобођено око 50 талаца са двојним држављанством, Хамас је пустио само две старије жене. ИДФ је раније објавила да Хамас држи 222 таоца у Појасу Газе.
Хамас је наставио да испаљује ракете ка југу Израела. Сдерот и Ашкелон су евакуисани, а у Еилату су у току припреме за постављање ''шаторског града'' за најмање 60.000 избеглица.
Преко прелаза Рафа у Газу је ушао је и трећи конвој од 15 камиона са медицинском опремом, водом и храном. То је недовољно, тврде Уједињене нације, јер је пре ратне кризе улазило најмање стотину возила дневно.
Без горива, кажу, неће бити могуће напајање струјом болница и постројења за десалинизацију. Расељено је најмање 60 одсто популације Појаса Газе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.