Izvor: RTS, 23.Okt.2023, 23:57

Брнабић пред СБ УН: Срби на КиМ изложени системском насиљу; Зијаде: Криза може да се реши само компромисом

У седишту Уједињених нација у Њујорку одржана је седница Савета безбедности на којој се расправљало о шестомесечном извештају Унмика о Косову и Метохији. Премијерка Ана Брнабић је указала да су Срби на КиМ изложени политичком, правном, институционалном и физичко >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << насиљу. Поручила је да је дијалог једини начин да се реше проблеми Косова и Метохије. Шефица мисије УН на КиМ Каролин Зијаде је истакла да тренутна ситуација може једино компромисом да се превазиђе.
Председница Владе Ана Брнабић, уочи седнице Савета безбедности УН, рекла је за РТС да јој је важно да у обраћању истакне да Заједница српских општина мора бити формирана у складу са споразумом из 2013. године и договорима из 2015. године.
Поручила је да ће покушати да исприча како на Косову и Метохији заиста живе Срби и други неалбанци.
Иако се претходних недеља спекулисало да ће седница бити затворена за јавност, то се ипак неће догодити.
О могућем затварању седнице говорило се због наводних примедби које је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш имао на претходну седницу одржану у априлу, када је дошло до размене оштрих речи између шефа српске дипломатије Ивице Дачића и представника привремених институција у Приштини.
Међутим, да би седница била затворена, потребна је сагласност девет од 15 чланица Савета безбедности, а то није могуће без компромиса са Русијом и Кином.
Иначе, од 15 чланица Савета безбедности, пет не признају једнострано проглашену независност Косова. То су Русија, Кина, Еквадор, Мозамбик и Бразил као председавајући Савета безбедности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.