Izvor: RTS, 23.Okt.2023, 20:37

Брнабићева за РТС уочи седнице СБ УН: Покушаћу да испричам како заиста живе Срби на КиМ

Председница Владе Србије Ана Брнабић уочи седнице Савета безбедности УН посвећене ситуацији на Косову и Метохији рекла је за РТС да јој је важно да у вечерашњем обраћању истакне да Заједница српских општина мора бити формирана у складу са споразумом из 2013. године >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и договорима из 2015. године. Поручила је да су жеља и циљ Београда мир, стабилност и боља будућност за нове генерације, не само у Србији, већ и на територији читавог Западног Балкана.
Председница Владе Ана Брнабић обратиће се вечерас на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној ситуацији на Kосову и Метохији. На седници ће бити представљен и шестомесечни извештај Уједињених нација о раду УНМИK-а који је уочи седнице представио и генерални секретар УН Антонио Гутерес.
Између осталог, у том извештају позивају се Београд и Приштина да се уздрже од једностраних потеза и да се врате у дијалогу под окриљем Европске уније и примене све до сада постигнуте споразуме.
Ана Брнабић је уочи вечерашње седнице за РТС рекла да је одлучила да се измакне од класичног бирократског речника и да ће покушати да исприча како на Косову и Метохији заиста живе Срби и други неалбанци.
"Да не заборавимо ту и наше пријатеље Роме, јер они такође континуирано покушавају да скрену пажњу на то да се и они на Kосову и Метохији осећају као грађани другог или трећег реда и да је немогуће и за њих живети на оваквом Kосову и Метохији под управом привремених институција у Приштини. Тако да ћу покушавати да испричам једну људску причу и да образложим на крају крајева и како је очигледно дошло до додатне ескалације и како је дошло до инцидената у Бањској, иако овај извештајни период не покрива септембар", навела је Ана Брнабић.
Додала је да јој се чини да је све време намера Приштине била да они толико "тероришу, притисну и обесправе Србе" да на крају Срби узврате на начин који није ненасилан отпор и да онда они то искористе за оптужбе према Београду, према Републици Србији и централној Србији и да то такође искористе као изговор за додатну и још страшнију репресију над српским становништвом на Kосову и Метохији.
"Тако да ћу се трудити да не будем бирократа већ да покушам да испричам једну, ако могу, колико-толико људску причу са доста примера тога како људи именом и презименом шта проживљавају на Kосову и Метохији", рекла је Брнабићева.
Поручила је да јој је важно да истакне да су циљеви Србије поштовање међународног јавног права, Повеље Уједињених нација, поштовање и неприкосновеност територијалних интегритета међународно признатих држава чланица Уједињених нација као што је Република Србија, као и поштовање Резолуције 1244.
"Истаћи ћу такође и да је наша жеља, наш циљ, наш животни интерес, мир, стабилност, такође, како бисмо могли да обезбедимо једну другачију будућност, једну бољу будућност за генерације које долазе иза нас, за млађе људе. Не само на територији читаве Републике Србије са две своје аутономне покрајине, већ и на територији читавог Западног Балкана да је наша жеља и да смо увек спремни на наставак дијалога и да генерално желимо да се Србима и другим неалбанцима на Kосову и Метохији омогући безбедан живот, омогући владавина права и услови у којима они могу да остану да живе на Kосову и Метохији на својим огњиштима паралелно са тим док тече дијалог између Београда и Приштине", истакла је Ана Брнабић.
"Курти наставља да измишља ствари" Коментаришући нове оптужбе Аљбина Куртија, Ана Брнабић је навела да су очигледне три ствари.
"Једна је да Аљбин Kурти наставља да измишља ствари и стално у ходу мења ту причу и то заиста делује неозбиљно и ја се само надам да то и међународна заједница види зато што једна лаж замењује другу лаж. Друга ствар која се из тога види је да и он већ губи живце и да покушава сада да уплете што већи број људи у читаву ту заверу коју он покушава да направи. И трећа изузетно важна ствар је да се Албин Kурти практично овим укључи у предизборну кампању у Републици Србији, што он наравно има право на крају крајева и као држављанин Републике Србије", рекла је Ана Брнабић.
Како је навела, поред тога што стално оптужује Александра Вучића, он је сада кренуо и фронтални напад на Српску напредну странку и новог председника Српске напредне странке Милоша Вучевића.
"И тиме показао да су његови архинепријатељи, поред Александра Вучића који је неприкосновен, зато што стално инсистира на безбедности за Србе на Kосову и Метохији, на статусу Kосова и Метохије, на томе да је Kосово и Метохија саставни део Републике Србије, да је поред Александра Вучића његов архинепријатељ само и искључиво Српска напредна странка, ниједна друга политичка опција у Србији, а верујем да ће то наши грађани потпуности разумети", рекла је Брнабићева.
Говорећи о изборима на северу Косова и Метохије, Брнабићева је рекла да је очигледно да Приштина покушава да избегне одржавање тих избора, као и да верује да ће и даље избегавати обавезу формирања Заједнице српских општина.
"Вечерас, оно што ми је посебно важно да нагласим је да Заједница српских општина мора бити у складу са споразумом из 2013. године и договорима из 2015. године, када је тачно дефинисано ко треба да формира Заједницу српских општина, на који начин, које су ингеренције, које су овлашћења Заједнице српских општина и тај документ је у име Приштине потписао Иса Мустафа", истакла је Брнабићева.
Истакла је да је јасно дефинисано каква организација треба да буде Заједница српских општина, као и да ће Београд наставити да инсистира и на њеном формирању и на одржавању избора на северу Косова и Метохије.
"И тиме ћемо остати у сваком тренутку, у сваком моменту, у сваком секунду, милисекунду уз наш народ на Kосову и Метохији", поручила је председница Владе Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.