Izvor: RTS, 20.Okt.2023, 16:21

Нови Сад: Ментално здравље младих

Свака трећа особа у Србији носи се са психичким тешкоћама, а свака пета има неку врсту поремећаја менталног здравља. Међу њима је све више адолесцената, резултат је истраживања организације ПИН, које се бавила и конкретним потребама особа са проблемима. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У оквиру програма Сазвежђе подршке, бесплатну психолошку помоћ пружа 14 организација у Новом Саду.

“Негде током 2022. године, ми смо имали око 11.000 услуга, што директних, што мејлом, што четом, и верујемо да ће се ове године мало и повећати, али у суштини потреба је сугурно и већа, јер у неким саветовалиштима постоје листе чекања које трају од 2 до 6 месеци”, наводи Славица Ранисављев Ковачев, психолог.
Нажалост више је оних који се устучавају да помоћ потраже, а ово су најчешћи разлози.
“Не постоји довољно доступна бесплатна помоћ, што људи немају могућност издвоје финансије да пруже себи такву врсту помоћи, такође и стигма која је свеприсутна у нашем друштву, и аутостигма коју ми усвајамо, тј. уверење да нисмо довољно добри, да нисмо вредни, да нешто са нама не ваља, ако тражимо стручну помоћ”, истиче Ирена Стојадиновић, програмска координаторка организације ПИН.
Најчешћи проблеми младих тичу се развојног пута, од проблема са учењем, до менталних поремећаја који се јављају у каснијим фазама, но, пут до излечења је исти.
“Боли вас душа једноставно, нисте добро расположени, да не говорим о овом насиљу које се дешава на интернету, од којег, мислим да не можемо ни да предпоставимо колики број деце пати, па ето, ово је начин, као и ови бројеви на које они треба да пријављују то насиље које доживљавају, али овакви су центри начин да се тој деци помогне”, наглашава Даница Грујичић, министарка здравља.
“Веома је важно да сви системи заједно пре свега здравствени али и образовни и опште место, односно они системи у којима млади и деца највише проводе времена створе прилику да се млади обрате за помоћ на време и да им се на време пружи адекватна подршка”, каже др Снежана Укропина, из Института за јавно здравље Војоводине.
Тим поводом је недавно шест министарстава потписало меморандум о разумевању, са циљем да унапреде систем подршке младима и деци. Организације младих желе резултате на локалном нивоу.
“Очекујемо формирање неких радних група, очекујемо више дијалога, и очекујемо да негде институције буду у обавези да међусобно сарађују и да сарађују и са цивилним сектором када креирају програме за младе”, наводи Славица Ранисављев Ковачев, психолог.
Подршка друштва, највише породице, кажу резултати, највећи је заштитни фактор када се говори о менталном здрављу. Ипак, иако се више него раније јавно говори о њој, тема менталног здравља је још увек табу у многим круговима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.