Izvor: RTS, 19.Okt.2023, 15:41

На сајму запошљавања у Лесковцу најтраженије занатлије

На данашњем сајму запошљавања у Лесковцу 36 послодаваца са подручја Јабланичког округа понудило је више од 600 радних места. Радне биографије предало је око 1500 Лесковчана.
Различитих су година, степена образовања,струка али им је циљ исти да у наредних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << месец дана добију позив послодавца за потенцијални посао.Неки су стигли са припремљеном биографијом, а неки си-ви креирају на сајму.
 "Радио сам као кувар у ресторану и радио у производњи у фабрици.Могу да кажем да је фино искуство за сад", каже Василије Туцаковић, из Лесковца. ,
"Ја сам конкурисала на 4,5 места до сада. Тек сам кренула и јако ми је потребан посао јер сам мајка троје деце", наводи Данијела Драшковић, из Лесковца.
У погону некадашњег Џинсија италијански Аунде запослио је 300 радника. Има још места за шиваче и кројаче аутомобилских пресвлака. Ускоро производњу у Лесковцу покреће и турска компанија Еренли. Њихова листа занимања је најдужа.
"На почетку би смо требали да запослимо 60 људи, а до 2025. године да имамо целокупан тај број 300-350", каже Катарина Голубовић из компаније Еренли.
Уз стране ту су и домаће компаније,мали и велики предузетници са разноликом понудом. Највише се траже инжењери техничких струка, здравствени радници, текстилци, занатлије, оператери,возачи.
"За производне раднике значи шиваче, тапетаре, столаре перманентно је отворен захтев поготово за људе са искуством", наводи Славиша Цветковић, власник компаније из Лесковца.
За годину дана број незапослених у Јабланичком округу смањен је за нешто више од 1000, тако да их је тренутно на тржишту рада 20 539.
"Смањењу броја незапослених свакако доприноси проширење производних погона компанија које већ послују на територији града,свакако и долазак нових инвеститора,такође кроз мере активне политике запошљавања у организацији Националне службе запошљавања", каже Оливера Пешић, директорка филијале НСЗ Лесковац.
Половина Лесковчана који траже посао су са средњом стручном спремом,19 одсто незапослених су млади. Досадашња искуства показују да око 30 одсто учесника сајма добије радно место.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.