Izvor: RTS, 19.Okt.2023, 00:07

Лакше до посла за особе са инвалидитетом – почео да ради Каријерни центар

На путу до запослења, особе са инвалидитетом суочавају се са много изазова – од физичких препрека до предрасуда. На посао у Србији чека готово 11.000 људи са неком врстом инвалидитета. Како би им се омогућило да остваре право на једнак приступ запошљавању, почео је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ради Каријерни центар за особе са инвалидитетом.
Са дипломом у руци излазак на тржиште рада за Милицу Вељковић није текао глатко. То што није знала коме да се обрати да процени њене радне способности, каже, неки послодавци су злоупотребили.

"Била сам као пријављена, али нисам имала категоризацију и то је била стварно нека сива зона. Увек се ту устукне, јер се очекује да су ту потребна финансијска средства, али уствари мислим да су тај страх и непознавање највише доприносили да не будем на радном месту", каже Милица Вељковић.
Због нарушеног здравља, многе особе могу добити статус особе са инвалидитетом.
"Пошто сам имала тумор лимфних жлезда, контроле код доктора, све те неке ствари одузимају од посла или боловање или слободан дан што је увек неки гард код послодаваца", наводи Јелена Радовановић.
Многе фирме плаћају пенале Закон каже – на сваких 20 радника послодавац мора да запосли особу са инвалидитетом, а на сваких 50 по још једну. Међутим, многи радије плаћају држави пенале него да запосле особу са инвалидитетом, иако би за то добили пореске олакшице.
"Често се фокус ставља на инвалидитет и на оно што неко не може да ради уместо на оно што неко може да ради. Тако да они се плаше да приликом тог разговора за посао, каква питања да поставе да не би прешли границу дискриминације, а да добију праве информације", наводи Слађана Левић из Форума младих са инвалидитетом.
Више од 800.000 људи има неки облик инвалидитета Из Уније послодаваца кажу да проблеми са њихове стране настају јер немају комплетне информације о вештинама кандидата.
"Ми имамо тај правилник о процени радних способности који се углавном базира на том медицинском аспекту где – може да ради, не може да ради. С тим што сви смо свесни тога да особе са инвалидитетом имају много вештина и да је једноставно неопходно да све те вештине дођу до онога ко њима може омогућити посао", објашњава Јелена Јевтовић из Уније послодаваца Србије.
У Србији, са неким обликом инвалидитета, живи више од 800.000 људи. Да лакше дођу до посла, Каријерни центар им нуди подршку и саветовање. Кажу, ако им се пословно окружење прилагоди, на добитку су и радници и послодавци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.