Владама широм света прете тужбе страних компанија због губитка зараде

Izvor: 011vodič.com, 16.Avg.2020, 09:08

Владама широм света прете тужбе страних компанија због губитка зараде

(Фото: Пиксибај)



Владама широм света – укључујући и Велику Британију – прети талас тужби страних компанија које се жале да је њихову зараду погодила пандемија, пише Гардијан.
Вебинари и презентације подељени са клијентима откривају да водеће светске >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << правне компаније предвиђају да ће се владе широм света ускоро суочити са захтевима због њиховог одговора на кризу Цовид-19.
Тужбе се предузимају под клаузулама о решавању спорова између инвеститора (ИСДС) које су уграђене у трговинске и инвестиционе споразуме и омогућавају страним инвеститорима и фирмама да туже владе других земаља.
Адвокатска компанија Алстон & Бирд предвиђа да ће Велика Британија бити тужена због одлуке Садик Kана о затварању градилишта Цроссраил током пандемије.
Одлука је била у супротности с владином политиком да се дозволи градилиштима да раде током карантина, што је недоследност за коју кажу да отвара пут да се умешају адвокати.

Адвокатска канцеларија Реед Смитх предвиђала је да мере које предузимају владе за решавање кризе утичу на инвестиције „директно и значајно и могу да покрену значајне потраживања“.
А Ропес & Греи је издао упозорење клијентима да размотре акције поводом уговора о инвестирању као „снажно средство за надокнаду или спречавање губитака који су последица владиних акција везаних за Цовид-19“.
Посебна је забринутост због тужби против влада држава у развоју. Страх од тужби могао би резултирати одустајањем од акција у борби против пандемије.
Више од 600 група цивилног друштва у 90 земаља написало је отворено писмо у којем указују на то. Потписници су Оксфам, Пријатељи земље, Међународна конфедерација синдиката (ИТУЦ), СумОфУс и Глобал Јустице Нов. Они упозоравају да у „тренутку када се владини ресурси растежу до крајњих граница у одговору на здравствену кризу, јавни новац не треба преусмеравати из спашавања живота, радних места и средстава за живот у плаћање правних накнада за борбу против потраживања“.
Прочитај још: 
Гардијан


Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.