Izvor: RTS, 18.Okt.2023, 11:31

Професор Унковић: Кина је незамењива у геополитичком смислу, сарадња са Србијом стратегија обе земље

Професор Слободан Унковић, бивши амбасадор у Кини, некадашњи председник Скупштине Србије и ректор Београдског универзитета, каже за РТС да је сарадња Србије са Народном Републиком Кином стратегија и једне и друге земље. Истиче да је у геополитичком смислу Кина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << незамењива, имајући у виду њен укупни потенцијал.
Пре десет година, кинески председник Си Џинпинг покренуо је иницијативу "Појас и пут" и подсетио на Пут свиле од пре 2.000 година, када је караванима роба из далеке Азије стизала преко Блиског истока у Европу.

Овом пројекту придружило се 150 држава и 30 међународних организација, међу првима и Србија. Захваљујући сарадњи у разним областима од инвестиција, трговине, науке, технологије и културе реализовано је 3.000 заједничких пројеката. Створено је 420.000 радних места што је помогло да око 40 милиона људи изађе из сиромаштва.
Професор Слободан Унковић, бивши амбасадор у Кини, некадашњи председник Скупштине Србије и ректор Београдског универзитета, каже за РТС да је сарадња Србије са Народном Републиком Кином стратегија и једне и друге земље.
"Ми се одлично уклапамо у програм који је практично правац и пут и ми смо стварно искористили максимално све предности када је реч о развоју наше инфраструктуре, када је реч о приватизацији два велика предузећа као што су смедеревска Железара и РТБ Бор", наводи Унковић.
Истиче да Србија и Кина имају изузетну сарадњу када је у питању јачање енергетског система.
"Оно што је такође важно, имамо изузетне резултате кад је у питању сарадња у области културе, у области науке, у области образовања. Током мог боравка у Пекингу имао сам прилике да се упознам са изучавањем тада српско-хрватског језика, сада је то српски језик, на Универзитету за стране студије. У многим другим градовима и универзитетским центрима Кине постоји опциона група оријентације према српском језику и култури", истиче Унковић.
"Изузетно развијени економски односи између Кине и Европске уније" Професор Унковић наглашава да треба дати пуну подршку сарадњи Србије са Кином.
"Наш правац је јасан. Ми смо земља која жели да постане чланица Европске уније. Постоје изузетно развијени економски односи између Кине и земаља Европске уније и мислим да ако се јаве одређени неспоразуми у датом тренутку, они се брзо превазилазе јер у глобалном геополитичком смислу, Кина је незамењива, имајући у виду укупни потенцијал, не само у економији, него и свим осталим областима", каже Унковић.
Докторанд на Правном факултету Универзитета у Београду Џенгијан Феи каже да је Кини потребна сарадња са међународном заједницом и економски развој.
"Упознајемо наше разлике од развијених земаља. Државна стратегија је сарадња са светом", наглашава Феи.
Цео разговор Јасминке Симић са професором Слободаном Унковићем и Џенгијан Феијем погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.