Izvor: RTS, 18.Okt.2023, 07:24

Вучић: Највећи изазови за глобалну економију су рат и скуп новац

Европа је готово у рецесији, а уколико се настави сукоб Израел–Палестина биће још горе, рекао је Вучић новинарима у Пекингу, где учествује на форуму "Појас и пут".
Председник Србије Александар Вучић рекао је да су ратови највећи изазов са којим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се глобална економија суочава, а затим и скуп новац.

"Када је скуп новац и рат имате високе каматне стопе, и проблем за обртна средства у индустрији, грађевинској индустрији и свему. Зато вам је Европа готово па у рецесији. Уколико се настави сукоб Израел–Палестина биће још горе", оценио је председник у вези са данашњим форумом на високом нивоу који је посвећен глобалној економији на ком ће учествовати.
Вучић је рекао да је сада потребно да се обрати пажња на решавање проблема као што је тај да је Бугарска подигла таксе за руски гас.
"Ми и Мађари смо јуче реаговали заједничким саопштењем, Синиша Мали је потписао решење са Сијартом, Орбан и ја смо одобрили – чудне ствари се дешавају, гас опет скаче, нафта опет скаче. У једном дану после израелско-палестинског сукоба, договорили смо да не дамо да дизел даље иде навише, без обзира на то колико ми то морали да платимо", рекао је председник.
Он је истакао да су наше резерве дизела на 65 дана и нафте 73 дана, резерве гаса 700 милиона кубних метара.
"Али ако нам неко заврне доток гаса онда смо опет у проблему. Али, боље смо се спремили него већина других. Имамо податке колики су њихови складишни капацитети у Европи попуњени, наши су у земљи попуњени 100 одсто и готово 100 одсто онога што смо изнајмили у Мађарској", рекао је председник.
Важно је да развијамо односе са економски растућим земљама Председник Вучић је рекао да је током боравка у оквиру одржавања иницијативе "Појас и пут" у Пекингу имао прилике да чује председнике многих земаља и оценио да се земље као Етиопија убрзано развијају, те да је важно одржавати и развијати добре односе.
"Када слушате Џока Видода тачно видите да он има страх, јер је у питању многољудна нација Индонезија, то су фискални ризици, председник Фернандез из Аргентине износи потпуну заинтересованост за већу дубину и проширење самог значаја и односа унутар БРИКС-а, кроз говор председник владе Етиопије видите нови покрет поносне Африке која расте страховитом брзином", рекао је председник.
Вучић је истакао да Етиопија данас има више од 120 милиона становника и нових три милиона сваке године.
"Уганда сваке године нових 1,2 милиона, Египат готово три милиона, расте им економија и демографија. Африка већ има 1,4 милијарде становника и онда видите њихове и инфраструктурне проблеме, али осећате да расте моћ афричког континента и зато је важно да са њима држимо и најбоље односе", рекао је Вучић.
Захваљујући кинеским пријатељима, додаје, разговарао је и са пријатељима из Лаоса и многих других азијских земаља са којима никада не би имао прилику да разговара.
Вучић о светским лидерима: Они говоре о проблемима и принципима, а сваки своје проблеме решава На питање новинара да ли постоји неки глобални страх који су истицали лидери током својих обраћања, Вучић је рекао да су у питању сувише велики лидери да би осетили страх, који се, како је рекао, није осетио чак ни у говору председнике Русије Владимира Путина.
"Они говоре о проблемима и принципима, а сваки своје проблеме решава. У свету се догађа то да људи све више желе не једног полицајца, већ да се проблеми решавају мултилатерално и да организација УН врати своју улогу и значај који је имала некада, желе да сарадња, а не наметање решења, и поштовање међународно правних норми буде нешто чега ћемо да се држимо", рекао је Вучић.
Председник је указао да се о његовом говору у УН изјаснио и председник Кине.
"Рекао је да смо ми као Србија на последњој седници Генералне скупштине УН покренули много важних питања и цитирао моју реченицу. И то је један широки покрет слободарских земаља које покушавају да буду независне и самосталне у доношењу својих одлука. Таквим земљама Кина пружа подршку, а чини ми се да број тих земаља расте", истакао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.