Сутра почиње Госпојински пост – најкраћи, али строг као Велики

Izvor: 011vodič.com, 13.Avg.2020, 10:36

Сутра почиње Госпојински пост – најкраћи, али строг као Велики

За православне хришћанске вернике 14. августа почиње двонедељни Госпојински пост. Један је од најстрожих постова, а обележава се у знак сећања на смрт Богородице и дан када се успела на небо.
Великогоспојинки пост први пут помиње се у 9. веку. Коначно је Установљен на Цариградском >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << сабору 1166.
Увек почиње на Дан седморице браће Макавеја и њихове мајке, који су погубљени мученичком смрћу.
Најмлађи од свих вишедневних постова, уведен је у част и према примеру Пресвете Богородице, Мајке Божије, која је време пре смрти провела у сталном посту и молитви.
Овај пост је најкраћи, али веома строг, попут Васкршњег.
Подсећа да су, уз сведену трпезу и смирене страсти, милостиња и опраштање први на путу којим тело и душа постану смирена целина, што води сазнању и спасењу у божјој милости.
Током следеће две седмице, једе се храна припремљена на води, викендом су дозвољени уље и вино. На Преображење може се јести и риба.
Завршава се 28. августа по новом календару, на Велику Госпојину, али ако овај празник падне у среду или петак, као ове године, не мрси се ни тог дана, већ се једе риба, вино и уље.
По обичајном календару, празник, посебно посвећен женама и мајкама, везује се за босиљак, божју биљку.
РТС

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.