Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 22:29

Избори у Пољској – Право и правда води, али нема већину; Туск прогласио победу

Пољска владајућа странка Право и правда води на парламентарним изборима, али нема већину за формирање Владе, показују прве анкете. Пред нама су дани борбе и напетости, поручује председник те странке Јарослав Качињски. Са друге стране, лидер опозиционе Грађанске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << коалиције Доналд Туск прогласио је победу.
Странка Право и правда води на парламентарним изборима са освојених 36,8 одсто гласова бирача, односно око 200 од укупно 460 места у парламенту, показала је излазна анкета Ипсоса.
Према тој анкети, на другом месту је либерална Грађанска коалиција са освојених 31,6 одсто гласова, или 163 мандата, док је трећи Трећи пут десног центра са 13 одсто.
Ипак, према досадашњим подацима, странка Право и правда нема већину, па би либерална Грађанска коалиција већину могла да формира у коалицији са Трећим путем и Новом левицом, преноси Ројтерс.
Председник странке Право и правда Јарослав Kачињски поручио је да је резултат његове странке велики успех, али признао да не знају да ли странка има пут ка формирању Владе.
"Пред нама су дани борбе и напетости", рекао је Kачињски присталицама одмах након објављивања излазних анкета.
Лидер Грађанске коалиције Доналд Туск, бивши председник Европског савета, обећао је да ће поправити односе Варшаве са Бриселом, који су били затегнути бројним сукобима око питања као што су независност правосуђа, права ЛГБТ особа и миграција.
Туск је само неколико минута након објављивања резултата излазне анкете прогласио победу.
"Ово је крај злих времена, крај власти странке Право и правда, успели смо", рекао је Туск.
"Овај дан ће остати упамћен у историји као светли дан, поновно рођење Пољске", додао је Туск.
Очекују се званични резултати, а медији преносе да је излазност на изборима била највећа од 1989. године. Ипсосова анкета показује да је излазност била рекордних 72,9 одсто.
Упоредо са изборима одржан и референдум У Пољској су данас на више од 31.000 бирачких места одржани избори за Сејм и Сенат. Бирало се 460 посланика и 100 сенатора на четворогодишњи мандат, а право гласа је имало више од 29 милиона грађана, преноси агенција ПАП.
Осим у Пољској, могло је да се гласа на 416 бирачких места у иностранству и на осам бирачких места на бродовима.
Према подацима пољске Државне изборне комисије, најмлађи кандидат на изборима за посланика имао је 21 годину, а најстарији 92 године.
Упоредо са парламентарним изборима, на бирачким местима је одржан и референдум на којем су постављена четири питања – о миграцијама, приватизацији, старосној доби за одлазак у пензију и заштити граница. Званични резултати избора и референдума у Пољској требало би да буду познати до уторка у подне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.