КО СУ ИГРАЧИ НА ИЗБОРИМА: Кина хоће Бајдена, а Русија Трампа!

Izvor: 011vodič.com, 13.Avg.2020, 08:38

КО СУ ИГРАЧИ НА ИЗБОРИМА: Кина хоће Бајдена, а Русија Трампа!

(Фото: Andy Wong/AP Images)



Како је оценила америчка обавештајна служба, Кина се нада да председник Доналд Трамп неће бити изабран на други мандат, Русија ради на томе да оцрни демократског председничког кандидата Џоа Бајдена, а Иран настоји да одрије демократске >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << институције.
Амерички обавештајци верују да руске власти користе низ мера да оцрне бившег потпредседника САД Џоа Бајдена и оно што сматрају антируским естаблишментом, док се преко канала Кремља појачава подршка актуелном председнику Доналду Трампу. У исто време, сматрају и да је Кина та која не жели да Трамп освоји други мандат.Тако је макар рекао Вилијам Еванина, директор Националног центра за контраобавештајно деловање и безбедност САД и ово је досад најконкретније упозорење америчких обавептајаца о уплетености страних фактора у овогодишње изборе.
“То је у складу са јавном критиком Москве на Бајденов рачун. Због његове улоге у политици Обамине администрације према Украјини и подршке антипутинској опозицији када је био потпредседник САД“, нагласио је Еванина.
Према Еваниним наводима, фигуре повезане с Кремљом желе да подрже кандидатуру Доналда Трампа на друштвеним мрежама и на телевизијама.
Ова тема је нарочито осетљива због дешавања током претходне предизборне кампање у Америци 2016. године; Трамп је, тачније, осетљив на ту тему јер и данас негира оцене и извештаје обавештајних служби и истражних комитета у којима се закључује да му је Русија помогла да пре четири године уђе у Белу кућу.
“Мислим да је последња особа коју Русија жели да види у Белој кући Доналд Трамп јер нико није био строжи према Русији од мене”, рекао је Трамп и та реченица је у неку руку амнестирање од одговорности коју би он као актуелни председник и кандидат свакако требало да сноси уколико Кремљ буде вукао на његову страну.
Ипак, Трамп је са обавештајцима сагласан у томе да Кина дефинитивно не жели да он поново буде изабран. Зато ових дана свет обилазе његове изјаве о томе да ће Американци ако Бајден буде изабран сви пропричати кинески и да ће Кина поседовати Америку.
Као пример за руску подршку Трампу Еванина је навео “проруског украјинског посланика Андреја Деркача” који, како је рекао, “шири оптужбе за корупцију на Бајденов рачун”, и то преко пресретнутих телефонских разговора, а са намером да подрива позиције Бајдена и Демократске партије САД.
Шеф америчке контраобавештајне службе изјавио је и да Кина шири свој утицај на предстојеће председничке изборе у САД. Са амбицијом да спречи Трампов поновни избор.
“Пекинг сматра актуелног предсдника САД непредвидивим”, објаснио је Еванина.
Додао је да се у Вашингтону процењује да ће Кина “наставити да одмерава ризике и користи агресивног деловања поводом председничких избора у САД”.
Занимљиво је да је обавештајна заједница дошла до информација да и Иран покушава да се умеша у унутрашњу политику Сједињених Држава.
Наводно, Иран ради на “поткопавању америчкх демократских институција, председника Трампа и на поларизацији САД”.
Еванина верује да ће се за то користити хаковање америчког изборног система, крађе личних података и оспоравање поузданости изборних резултата.
Међутим, нагласио је да ће и Русији, и Кини, и Ирану и осталима бити тешко да утичу на резултате гласања или да манипулишу на нивоу САД.
Трамп је тек пре десетак дана први пут поменуо могућност одлагања председничких избора у новембру.
“Универзалним гласањем путем поште (не гласањем у одсуству, што је добро), избори 2020. године биће најнетачнији и избори најподложнији превари хисторији. То ће бити велика срамота за САД. Одложити изборе док људи не буду могли да исправно и сигурно гласају ???”, навео је на Твитеру 30. јула.
Демократски посланици су раније изнели притужбе да америчке обавештајне агенције не обавештавају јавност у вези са страним уплитањем у овогодишње гласање.
Нова


Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.