Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 14:53

Сирене за ваздушну опасност у Тел Авиву; Нетанјаху: Срушићемо Хамас

Девети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Тел Авиву. Израелска војска објавила је нови, трочасовни временски оквир за цивиле на северу Газе да крену према југу тог подручја, док се припрема за "значајну копнену операцију". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху саопштава да ће Израел срушити Хамас. Пентагон је наредио респоређивање још једне ударне групе са носачем авиона у источном Средоземном мору.
За више од милион Палестинаца у Појасу Газе истекао је рок да напусте север те енклаве. Израелска војска дала је руте за евакуацију и саопштила  да је при крају припрема за "значајну копнену операцију" .
Хамас је позвао Палестинце да се оглуше о наредбу за евакуацију. Исмаил Ханије, лидер Хамаса, поручио је да Палестинци неће отићи из Газе. Ипак, хиљаде Палестинаца напустило је домове.
Израел је гађао неколико локација Хамаса, а истовремено, Хамасове ракете погодиле су јужни Израел.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху обишао је трупе и рекао да "почиње следећа фаза рата против терориста Хамаса". Обишао је и кибуце Бери и Кфар Аза, на граници са Појасом Газе који су најтеже погођени у нападу Хамаса.
Оружани инциденти и на израелско-сиријској гранци. На север Израела испаљене ракете из Сирије, након чега је ИДФ покренуо артиљеријске нападе на циљеве у тој земљи.
Уједињене нације и Европска унија су упозориле да је немогуће да се милион Палестинаца у Гази евакуише без тешких хуманитарних последица.
Сједињене Америчке Државе траже од Израела да одложи копнену операцију у Појасу Газе и избегне цивилне жртве, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен у Саудијској Арабији.
По договору Америке, Египта и Израела за странце који живе у Гази – дозвољен је улаз у Египат преко граничног прелаза Рафа.
Хуманитарна помоћ Турске и СЗО стигла је у Египат, и чека се њено упућивање у Појас Газе.
Пети пут од почетка сукоба Нетанјаху је разговарао са председником САД Џоом Бајденом, коме је израелски премијер захвалио на подршци Вашингтона.
С друге стране, председник Палестинске управе Махмуд Абас у разговору са Бајденом истакао је "неопходност заустављања свих напада као и отварање хуманитарног коридора" за воду, струју, енергенте и медицинске потрепштине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.