Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 12:44

Патријарх Порфирије служио литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици

Патријарх српски Порфирије служио је јутрос литургију у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, поводом обележавања 10 година од освећења. Српски народ је много векова живео без било какве своје државе, али ниједног тренутка није одустао од себе, од онога што јесте, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од свог идентитета, поручио је патријарх. У Подгорици је дубоко засађен наш почетак и корен, истакао је патријарх Порфирије у беседи.
У беседи током литургије, патријарх је рекао да се у Подгорици "боље него на другим местима" зна "ко смо, које смо вере, којим језиком говоримо и којем народу припадамо", преноси ТВ Храм.
"Овај храм је душа града Подгорице. Сабравши се овде пројавили смо и пројављујемо ко смо и шта смо, пројављујемо да смо народ православне вере, а исто тако потврђујемо да је православна вера наш контекст живота и постојања, стваралаштва, изграђивања духовне културе, простор који је обликовао наш народ и кроз историју га водио", навео је Профирије.
Како је рекао, српски народ је много векова живео без било какве своје државе, али ниједног тренутка није одустао од себе, од онога што јесте, од свог идентитета.
"Никада није напустио своју православну веру и цркву и она га је водила, чувала и сачувала до наших дана. Штавише не само да га је водила и чувала неко је та православна вера била покретач, снага и инспирација плодног, богатог стваралаштва којим се наш народ, народ српски, поноси и којем се диви читав свет", рекао је патријарх Порфирије.
Истакао је да постоји једна црвена нит која нас спаја у једно и чини једним, иако смо расејани по свету и налазимо се у више држава. То су православна црква и вера, предочио је патријарх и истакао да је у Подгорици дубоко засађен наш почетак и корен.
"Ово је наше родно место, родно место свих православних Срба где год да се налазе. Јер овде се родио Стефан Немања, српски жупан, отац Светога Саве, кормирала брода наше цркве. Зато овде ми знамо која је наша вера, овде ми знамо и да припадамо српском народу и тиме се поносимо и знамо да говоримо језиком Светог Саве", рекао је Порфирије.
"Знамо исто тако да говоримо најдивнијим српским језиком великог Његоша и језиком Стефана Љубише и српским језиком Марка Миљанова. Зато се, сабрани овде данас, молимо да будемо увек достојна деца Светога Саве и Светог Симеона мироточивог и да увек знамо која је наша вера да живимо њом", рекао је између осталог патријарх Порфирије.
Литургији, коју је служио патријарх, присуствовали су министри у Влади Црне Горе, лидери и функционери више политичких партија, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников, саветник председника Црне Горе за безбедност и одбрану Дејан Вукшић, министри Миомир Војиновић, Драгослав Шћекић и Владимир Јоковић и председници више црногорских општина.
Дочек патријарха српског Порфирија организован је јуче испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици. 
Патријарх Порфирије борави у Црној Гори поводом обележавања десетогодишњице освештења Саборног храма.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.