Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 06:01

Коме и колико пада рата за стан након ограничења камата на кредите

Према одлуци Народне банке, од почетка октобра, почео је обрачун ниже рате за клијенте који су подигли стамбене кредите до 30. јула 2022. године. Клијентима је већ достављен нови, умањени план отплате, који ће важити наредних 15 месеци. Привремени застој даљег раста каматне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стопе, односно њено умањење, односи се на први стамбени кредит у износу до 200.000 евра. Камата не може бити већа од 4,08 одсто, а фиксни део рате од 1,1 одсто.
Вртоглави раст варијабилног дела каматних стопа због еурибора дужнике за стамбене кредите у еврима довео је до очаја. Зато су Ивана Лазара обрадовале мере Народне банке и нови план отплате који је добио од банке са знатно нижом ратом од септембарске.
"Пре две године када сам узео стамбени кредит, износила је рата подношљивих да кажем 27.000 динара, и онда се десило ово поскупљење подизање овог еурибора где смо дошли на неких 43.000. Пре можда недељу дана добили смо информацију да ће кредит да буде мањи наредних 15 месеци за неких сто евра. За разлику од првог кредита када сам га подигао сада је та разлика можда 4.000, што је подношљиво. Надамо се да ће та разлика да остане, можда и да пада, само да не иде горе", наводи Иван Лазар.
Економисти кажу да је мера правовремена за све дужнике са стамбеним позајмицама. Тиме би требало да се предупреде проблеми у отплати и да се што пре врате тржишне камате уместо административних мера.
"Банке су спремне, и то није произвољна одлука. Дакле, оне морају да се повинују одлуци регулатора. Процене су да ће укупан ефекат бити негде око 130 милиона евра. Ако узмете у обзир да је оваквом одлуком обухваћено негде око 100.000 корисника кредита, то је у просеку за 15 месеци, негде око 1.300 евра уштеде по једном комитенту. Када поделите на месечном нивоу то је негде између 80 и 90 евра мање за једног комитента", каже Никола Стакић, професор Универзитета "Сингидунум".
И корисницима који су кредите подигли после 30. јула 2022. године, камата не може бити већа од иницијално уговорене. Све те мере би требало да смање рате и до 25 одсто, такође и неизвесност у отплати, али и да поспеше кредитну активност.
"Највеће смањење рате стамбеног кредита ће остварити они корисници стамбеног кредита којима је у претходном периоду дошло до највећег раста рате, пре свега због раста вредности еурибора. То су најчешће корисници који су стамбени кредит узели крајем 2021. и почетком 2022. године, када је вредност еурибора била на најнижем нивоу, односно највеће смањење рате ће имати они дужници који су на почетку отплате. Колико ће конкретно бити смањење рате за сваког појединачног дужника, зависи од неколико фактора. То су пре свега – тренутак када је стамбени кредит узет, по којој каматној стопи, преостала рочност кредита и уговорена рочност кредита", каже Угљеша Џамбић, директор Одељења за посредну контролу у НБС.
У банкарству, као и у економији, најважнији су трендови. Охрабрује да су почеле да се смањују камате за готовинске и рефинансирајуће кредите и оне су у појединим банкама снижене приближно до нивоа инфлације. Расту и камате на штедњу и за динаре и за евре, па се очекује да кроз 15 месеци у тренутку престанка важења мера камате остану на садашњем нижем нивоу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.