Izvor: RTS, 14.Okt.2023, 07:02

Приштина: Ванредни избори на северу по административном упутству

Портпарол владе у Приштини рекао је да подржавају одржавање ванредних избора у четири општине на северу Косова, на основу административног упутства које је прошлог месеца  израдила њена комисија.
"Влада не расписује и не организује изборе. Ипак >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << их подржава. Сматрамо да је изузетно важно да наредна изборна кампања буде отворена и фер, а да избори буду слободни и демократски. Учешће српских грађана Косова је кључно", рекао је портпарол владе Перпарим Криезиу за Радио Слободна Европа.

Упутство за одржавање нових избора предвиђа најпре да грађани покрену петицију за смену председника у четири општине на северу, изабраних у априлу ове године, на изборима које су Срби као већинско становништво бојкотовали и не признају изабране представнике албанске националности.
Српска листа тражи изборе Председник Српске листе Горан Ракић позвао је јуче власти у Приштини да што пре распишу изборе за нове председнике и одборнике скупштине општина на северу Косова и Метохије и истакао да су спремни да на њима учествују, поручивши да је "лопта сада у дворишту Приштине".
"Потребно је да ови лажни, нелегални и нелегитимну градоначелници и одборници који већ месецима малтретирају наше грађане хитно поднесу оставке и оду, да изађу из наших зграда, јер они нису представници нашег народа. Њихова једина сврха је малтретирање наших грађана", рекао је Горан Ракић на конференцији за медије.
Нагласио је да је Српска листа политичке одлуке увек доносила у интересу грађана, без обзира на то јесу ли оне популарне или нису, као и да су политичке одлуке увек доносили у координацији са Београдом.
Због тога ће, рекао је, и овога пута послушати савет председника Александра Вучића и послати поруку да је Српска листа спремна да учествује на изборима на северу Косова и Метохије.
Како је рекао, тиме ће се подстаћи политички процес и дијалог који би довео до испуњења услова које је Српска листа више пута до сада истицала.
"Зато тражимо од Приштине да у најкраћем року распише ванредне локалне изборе за градоначелнике и одборнике у све четири општине на северу Косова и Метохије", навео је Ракић.
Подсетио је да су повлачењем из приштинских институција успели да скрену пажњу светске јавности да КиМ није решено питање, да српски народ пати и да је потребно да се формира Заједница српских општина. 
Позвао је грађане на саборност, јединство и слогу, уз поруку да је "српски народ свој на своме и да ће из тешке ситуације изаћи као победник".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.