Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 23:12

Вљаоница бакра Севојно пример добре српско-америчке сарадње

Ваљаоница бакра у Севојну је један од наших највећих извозника која највише извози на европско и америчко тржиште. Пословна сарадња с Америком, као и чињеница да садашњи власник има и америчко и српско држављанство, била је повод и за посету америчког амбасадора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Кристофера Хила севојничкој фирми.
У извозу производа од бакра и легура из Ваљаонице бакра који чини 85 одсто укупне производње, све значајнији је проценат производа који иду на тржиште Сједињених Америчких Држава.

У бројкама, како кажу то је, у односу на прошлу годину повећање за 70 одсто, знатно више од планираног са могућношћу даљег раста.
"У реалним цифрама мислим да се креће у десетинама милиона, али дефинитивно има тренд раста и ми сматрамо да ће тржиште Америке бити још више атрактивно за нас у следећих неколико година. Чак бих претпоставио да ћемо дуплирати продају у том делу света", каже Деско Никитовић, председник Надзорног одбора.
Ваљаоница бакра, основана пре 73 године, значајна је и за српско-америчке односе али и за људе који живе у ужичком крају.
Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији каже да 1.200 људи са овог подручја ради у овој фабрици.
"Раде и живе овде и то је изванредан резултат и прилика.Такође сам пријатно изненађен чињеницом о великом проценту извоза - нивоу од 200 милиона евра и ово је пример добре српско-америчке сарадње", рекао је Хил.
У погонима Ваљаонице за транспорт бродом преко океана и сада су спремни производи који ће за неколико месеци стићи до купаца у америчким градовима и државама па ни амбасадор није одолео да фотографише пошиљку спремљену за Охајо.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.