Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 20:36

У Београду, Нишу и Новом Саду смањена транспарентност - које локалне самоуправе предњаче

Нови Пазар, Сомбор и Велико Градиште су најтранспарентније локалне самоуправе ове године, резултати су истраживања које је спровела Транспарентност Србија уз подршку Америчке агенције за међународни развој.
Од 2015. мери се индекс и прати кретање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << трендова транспарентности свих 145 локалних самоуправа и 25 градских општина у Србији. Другу годину за редом, Нови Пазар је најбољи.

"Сигурно да увек има простора за побољшање ових резултата, а главни циљ је да кроз транспарентност стичемо поверење грађана, што је основни циљ, да грађани виде шта то локална самоурпава ради", каже градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.
Љиљана Тица, заменица градоначелника Сомбора, истиче да грађанима значи транспарентност, као и да се радо одазивају на скупове када се, на пример, планира буџет.
Смањење транспарентности у раду уочено је у Београду, Нишу и Новом Саду. Укупно, 93 општине и града су поправиле резултат, 43 поквариле. Међу онима који су напредовали је, сада трећепласирано, Велико Градиште.
"Ове прве три локалне самоуправе уложиле су напор у унапређење транспарентности рада. Ја се искрено надам да ће и друге желети и моћи да промене начин одлучивања како би боље служили својим заједницама", каже Брук Ајша из УСАИД-а .
Немања Ненадић из Транспарентности Србија је рекао да су многи рефлектори уперени у градове и општине, с правом, зато што су они најближи грађанима и зато што ту грађани могу да виде има ли промена, како се власт врши, како се то одражава на њихове свакодневне животе.
"Ми бисмо били срећни када би неки од тих добрих примера били пресликани на национални ниво", рекао је Ненадић.
У поређењу са прошлом годином највише општина поправило је транспарентност у категоријама локалног буџета и информатора о раду.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.