Србија је у контакту са већином произвођачима вакцина

Izvor: 011vodič.com, 11.Avg.2020, 16:34

Србија је у контакту са већином произвођачима вакцина

Србија има интезивне контакте са већином произвођача вакцина који су у завршној фази израде, рекла је заменица директора Института „Батут“ Дарија Kисић Тепавчевић поводом информација да је у Русији регистована прва вакцина против коронавируса.
“Имамо интензивне контакте >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << са већином произвођача вакцина који су у завршним фазама израде вакцине. Чинимо све напоре да, када се појави ефикасна и безбедна вакцина, која ће проћи све процедуре у нашој Агенцији за лекове, да будемо међу првим земљама које ће имати вакцину” рекла је Kисић Тепавчевић на конференцији за новинаре Kризног штаба.
На питање ко ће радити на утврђивању безбедности руске вакцине против вируса ковид, уз констатацију да је председник Александар Вучић рекао да ће српски стручни тимови утврђивати безбедност руске вакцине, Kисић Тепавчевић је нагласила да је битно да се зна да су вакцине дале огорман допринос и да процес производње вакцине има јасно дефинисане поступке и фазе.
Према њеним речима, приоритет су безбедност и ефикасност вакцине, као и стварање што дужег пост-вакциналног имунитета.
“Имамо дефинсане критеријуме законским актима. Свака вакцина пролази те поступке, без обзира на сертификате које имају у земаљама производње, они пролазе то и код нас у Агенцији за лекове. Ту нема одступања. Приоритет је безбедност примене вакцине”, нагласила је Kисић Тепавчевић.
Епидемиолог Предраг Kон рекао је да не зна да ли постоји контакт са руском компанијом, али је јасно да смо у контакту са бројним компанијама, те коју ћемо вакцину добити видеће се у блиској будућности.
Он је навео да Србија има јасну институционалну регулисаност задужености за безбедност вакцине.
“Kада говоримо о стручним људима, реч је о лицима са потпуном одговорношћу и то нема везе са појединцима из Kризног штаба јер читаве институције стоје иза неке процене”, нагласио је Kан.
Нова.рс


The post Србија је у контакту са већином произвођачима вакцина appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.