Скандал у америчкој бази стигао до Пентагона: Војници организовали борделе, трговали људима…

Izvor: 011vodič.com, 10.Avg.2020, 07:14

Скандал у америчкој бази стигао до Пентагона: Војници организовали борделе, трговали људима…

(Фото: Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija)
Листа „достигнућа“ неких америчких маринаца који се налазе у Бахреину је: организација бордела за пружање интимних услуга, трговина људима, одузимање пасоша „краљицама ноћи“ како би их држали под контролом… Амерички сенатори траже од >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Пентагона да истраже скандале морнара Пете флоте, преноси лист „Известија“
Повод за обраћање групе сенатора секретару Америчке морнарице Кенету Брејтвујту је истраживање које је спровео часопис Military Times. Новинари су дошли до информација да су неки морнари пете флоте радили као сводници. Служба криминалистичке истраге је објавила да се овај бизнис развио у последњих пар година и да је о њему знао сваки десети морнар од 7.500 морнара.
Важан тренутак у истрази је била преписка коју је водио амерички морнар у Бахрејину, Џихад Литлџон који је служио на броду „Hurricane“. Он је користио услуге тајландске „краљице ноћи“ Лин Рејест, која је уједно и организовала долазак у Бахреин других проститутки са Тајланда. Она и Литлџон су сарађивали. Платио јој је нешто више од 2.500 долара да доведе нове три девојке, а она му је дала пасош као залог. Међутим, Лин је била и доушник Морнаричке криминалистичко-истражне службе. Епилог за Литлџона је наступио прошлог лета где је ослобођен свих оптужби, док његова сарадница није била на саслушањима.
„Морнари су проститутке смештали у станове, који су плаћани из државног буџета, узимали им пасоше и профитирали на рачун продаје сексуалних услуга својим колегама, који су живели на острву“, пише Military Times. Од 2017. године је девет морнара било оптужено, укључујући и пет официра. Према информацијама једног оптуженог до 15 процената америчких војника у Бахреину користи своје службене станове за „продавачице љубави“.
Тајнa
Представници морнарице тврде да нових случајева у организацији интимних услуга није било од 2018. године, а сенатори се боје да се овакви проблеми могу појавити и на другим локацијама Пентагона.
„У морнарици нису хтели да покажу неке важне материјале и доказе који би помогли у истрази, које је пре годину дана тражио Military Times“, наводи часопис.
Случај Ванесе Гилен
Велики проблем је и сексуално узнемиравање жена у војсци. Најпознатији је случај Ванесе Гилен, која је служила на бази Форт-Худ у Тексасу. Гилен, која је имала 20 година, је нестала у априлу ове године. Остатке њеног тела су пронашли крајем јуна. Експерти судске медицине су утврдили да су девојку тукли до смрти. Главни осумњичени је њен колега Арон Давид Робинсон, који је узнемиравао и њу и друге колегинице. Када је војна полиција покушала да га ухапси он је извршио самоубиство.
После овог случаја је започета кампања на друштвеним мрежама о сексуалним узнемиравањима. На друштвеној мрежи Twitter за две недеље је име Гилен било споменуто 2,5 милиона пута, а хештег #IAMVanessaGuillen, који је солидарност са жртвама сексуалног насиља у војсци је искоришћен више од 170.000 пута.
Многи сматрају да су за све криви официри који су попустљиви у случајевима дискриминације коју мушкарци показују према женама у војсци. Пентагон је предузео одређене мере и број пријављених случаја сексуалног насиља је порастао у 2019. години за три процента. Више од 20.000 војника је признало да су били жртве насиља.
Спутњик


The post Скандал у америчкој бази стигао до Пентагона: Војници организовали борделе, трговали људима… appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.