Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 06:00

Капетан има последњу реч на најтраженијем лету из Тел Авива, авиони пуни и из Београда

Авионима "Ер Србије" грађани се евакуишу из Израела откако је почео сукоб с Хамасом. Капетан Душан Милатовић, директор летачке оперативе, истиче за РТС да ниједан лет за Тел Авив није отказан и да ће редовно летети докле год то ситуација дозвољава. Посебно истиче >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да су авиони из Београда за Израел пуни. Наглашава да је аеродром "Бен Гурион" заштићена зона, да израелска војска штити тај коридор којим наши авиони стижу до самог аеродрома, тако да с те стране није било никаквих проблема.
Душан Милатовић је гостујући у Београдској хроници истакао да је "Ер Србија", за четири дана, од почетка сукоба, из Тел Авива имала три редовна лета, један репатријацијски, и да ће тако наставити све док то буде новонастала ситуација дозвољавала.

Наводи да су наши грађани веома весели кад уђу у авион на аеродрому "Бен Гурион" у Тел Авиву и задовољни што је неко дошао по њих. То је оно што се осећа, како каже - сад смо сигурни, идемо кући.
И авиони на лету ка Израелу пуни  Међутим, указује и да веома занимљиво да и на данашњем лету имају путнике који иду за Тел Авив. То је, каже и њих помало изненадило, али је то тако.
"То изгледа за израелски народ нормално. Неки од њих се враћају назад да би били мобилисани, да би учествовали у одбрани земље. Неко живи вероватно тамо и жели да буде тамо без обзира на тешку ситуацију. Вероватно је народ Израела научио да живи у некој врсти опсадног стања, па је то њима нормално", наводи капетан.
Како се припрема лет у ванредним околностима "Па ја прво морам да кажем да наше посаде нису имале прилику да виде оно што су видели и ваши гледаоци. Знамо сада како то иде на друштвеним мрежама и како медији пласирају све те вести, тако да смо имали срећу да они то нису могли да виде, јер тих дешавања није било у самој околини", каже Милатовић.
Што се тиче реализованих летова објашњава да су добили извештаје њихових вођа ваздухоплова и да је оно, што су они приметили, све било нормално.
Додаје да је мало отежано дејство земаљских служби на аеродрому, али и да је то нормално зато што су повећане мере обезбеђења.  Али, наглашава капетан, све иде како треба, по плану, пуњење горива, путници, пртљаг, нема никаквих проблема што се тога тиче. 
Иначе, наводи и да је аеродром "Бен Гурион" заштићена зона, да израелска војска штити тај коридор којим наши авиони стижу до самог аеродрома, тако да с те стране није било никаквих проблема.
Што се тиче саме припреме, она је сложенија него за неке стандардне уобичајене летове.
Припрема је процена безбедности за тај лет и у томе им доста помаже и Влада Србије и њихове службе. У сталном су контакту са израелским властима и посадом авиона.
"Они су у сталној вези са контролом лета, наравно када приђу самом Израелу, али су у исто време у сталној вези са нашим оперативним центром. И који наравно из минута у минут проверава тренутну ситуацију на аеродрому. Тако да не можемо доћи у прилику да рецимо наставимо лет, да то више није безбедно", наглашава Милатовић.
У таквим ситуацијама, додаје, то су руте које су унапред испланиране, којима се тај авион склања из те опасне зоне, слеће се на први аеродром који је најближи, у Ларнаци.
"Вођа ваздухоплова има последњу реч, он је тај који ће донети одлуку да ли се лет наставља или се преусмерава, да ли идемо за неки алтернативни аеродром, да ли се враћамо кући", прецизирао је Милатовић.
Најдражи лет из Маниле с херојем Боришом Капетан каже да је у његовој каријери било летова који су ризични, оних који су били необични, али да је било и лепих.
Посебан утисак је оставио и онај лет који је насвежији, свима познат из Маниле за Београд, када су наше сребрне кошаркаше вратили назад и нашег, како је рекао, хероја Боришу.
"Тако да, то је био један од, најдражих летова. Он је био и занимљив са више аспеката. То је најдужи лет у историји компаније. Он је трајао 14 сати и три минута и био је важан и због тога, и због кошаркаша", истиче Милатовић
За време короне, летео је а Кину, када су доносили медицинску помоћ.
"Летео сам такође репатријацијске летове из Абу Дабија, када смо наше грађане враћали кући. Поред мене то су радиле и многе моје колеге. Возили смо америчке држављане за Вашингтон, за Лос Ангелес, враћали смо наше људе оданде. Било је пуно тих летова и мислим да је то у ствари и потврда да је добра ствар што је држава стала уз `ЕР Србију", нагласио је Милатовић.
Следећи лет капетана Душана Милатовића је за Њујорк. Мирно небо!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.