Izvor: RTS, 10.Okt.2023, 23:54

Србија друга у региону по одрживом економском развоју

Резултати првог регионалног индекса о условима за одрживи економски развој, показали су да се Србија налази на другом месту. Циљ индексирања је да се земљама укаже у којим аспектима треба спровести брже и боље реформе. Истраживање је представљено на другој конференцији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << која се ове године одржава у Црној Гори.
Тражећи решења за превазилажење проблема у сарадњи и динамици евроинтеграција, представници земаља региона окупили су се на Другој регионалној конференцији Core days.
У фокусу је и ове године развој економија земаља Западног Балкана, подстицај зеленој и енергетској транзицији.
"Ја често говорим о европским интеграцијама, на начин што говорим о регионалним економским интеграцијама, и то треба да постане мејнстрим тема нашег региона да су регионалне економске интеграције саставни дeо наших европских интеграција", рекао је председник Црне Горе Јаков Милатовић.
Извршна директорка Наледа Виолета Јовановић поручује да је повезивање економија у региону неопходно.
"Овде смо се окупили уз подршку Влада Шведске и Немачке да јачамо и повезујемо наше економије, да јачамо партнерства, јер то је сигуран начин да у временима ових глобалних криза, ми као регион идемо напред", рекла је Јовановић.
Ниш и Параћин пружају услуге по највишим стандардима Добијањем цертификата за повољно пословно окружење, општине и градови у региону улазе на листу самоуправа које пружају услуге грађанима и привредницима по највишим међународним стандардима.
Ове године то су две општине из Републике Српске, Град Ниш и општина Параћин из Србије.
"Пре свега, стајемо у ред са већ развијенијим општинама и градовима који су раније добили овај сертификат који ће помоћи да се наш град, тј. општина Параћин, убрзаније развија, да привучемо стране инвеститоре и да генерално економска и привредна клима у самој општини Параћин буду што позитивније", каже Аљоша Глигоријевић, директор Регионалног иновационог стартап центра у Параћину.
Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић истиче да кроз БФЦ цертификат инвеститори, како домаћи тако и стани, препознају атрактивност одређене локације и да је за њих привлачно да улажу у локални развој.
"Добра ствар је што рецимо сертификација нас упућује да водимо и анализирамо све оно што смо радили у прошлости, али такође нам даје и обавезу да у будућности све те неке кораке у вези сертификације и даље спроводимо", каже градоначелник Пожаревца Саша Павловић.
Прво јавно представљање резултата Регионалног индекса о условима за одрживи економски развој, који рангира економије према квалитету живота и условима за пословање, указује на то који елементи треба да се унапреде да би земља била још конкуретнија.
У седам рангираних земаља Србија је, после Хрватске, на другом месту.
"Ми инсистирамо на томе да економије у региону треба да конкуришу једна другој - која ће што брже спроводити реформе, али треба да знамо - што више инвестиција да долази у регион то погодује не само земљи, односно економији у коју је та инвестиција дошла, него и другим економијама. Тако да овде имамо један моменат, рекао бих, компетиције", каже Душан Василијевић, директор Одељења за конкурентност и инвестиције у Наледу.
Кључ за развој економија у региону је стратешка сарадња и размена искустава, закључак је првог дана Core days конференције у Котору у Црној Гори.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.