Србија увезе више парадајза из Албаније него што укупно извезе

Izvor: 011vodič.com, 07.Avg.2020, 18:06

Србија увезе више парадајза из Албаније него што укупно извезе

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас Владу Србије да пољопривреднике ослободи плаћања акцизе на дизел гориво и да одреди обавезан проценат домаћих пољопривредних производа на полицама продавница трговинских ланаца, како српски произвођачи више >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << не би бацали парадајз због ниске откупне цене.
„Србија је у претходних неколико година из Албаније увозила просечно 15.000 тона парадајза, што је половина укупног увоза од 30.000 тона, док је укупни извоз износио 10.000 тона. То значи да више парадајза увозимо из Албаније него што укупно извеземо“, рекао је Алексић у програму „Отворено“.
Алексић је навео да пољопривредници у Македонији литар дизела плаћају 80 евро-центи, а у Србији 1,30 евра, а и једни и други производе парадајз и друго поврће и воће које нуде на тржишту.  „Зато наши пољопривредници нису конкурентни и то се хитно мора променити. Не сме се више поновити да српски сељаци бацају своје производе“, рекао је Алексић, који је и сам пољопривредни произвођач и председник Одбора Народне странке за пољопривреду.
Алексић је навео да је стање у пољопривреди катастрофално јер „све у држави води један човек, председник Србије Александар Вучић“, који се претвара да зна све, од туризма преко пољопривреде до ветерине, а за министре поставља послушнике који раде искључиво у циљу режимске пропаганде.
„Вучић је потпуно несвестан шта говори о пољопривреди, а људи који данас воде ту област су потпуне незналице. Хвале се некаквих успесима, а горка је истина да годишње увеземо за 25 милиона евра више поврћа него што извеземо, односно увеземо 20.000 тона више него што извеземо, иако имамо потенцијал да будемо велики извозници поврћа“, истакао је Алексић.
Алексић је навео да је власт СНС-а у последњих пет година дуплирала дуг и задужила грађане Србије за још 15 милијарди евра, и прецизирао да је 2015. године дуг износио 15 милијарди евра, а да сада износи 28 милијарди и да ће до краја године бити 30 милијарди.
„Чека нас веома тежак период, а власт непрекидно само лаже и њен пад ће доћи брже него што то можда сада изгледа. Србија је у дубокој кризи и мора се направити заокрет у свим областима“, рекао је Алексић.
Алексић и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић представили су програме Народне странке за пољопривреду и предузетништво.
Ковачевић је рекао да у Србији има 1.051.000 предузетника и да је до почетка августа забележен пад привредне активности од пет одсто и фискални дефицит од седам одсто.
„Народна странка се залаже за трећи пакет мера циљан на привредне гране које су највише изгубиле у кризи, а међу њима су хотелијерство, туризам и саобраћај“, рекао је Ковачевић.
„Залажемо се и да минимално учешће домаћег капитала износи 25 одсто у инвестицијама које ће држава убудуће субвенционисати, јер сада апсурдно новцем грађана Србије субвенционишемо стране инвеститоре од којих су се многи покупили и отишли када су потрошили новац добијен од субвенција“, закључио је Ковачевић.
Народна.орг.рс


The post Србија увезе више парадајза из Албаније него што укупно извезе appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.