Уставни суд Словачке: Животна средина важнија од интереса инвеститора у МХЕ

Izvor: 011vodič.com, 06.Avg.2020, 09:04

Уставни суд Словачке: Животна средина важнија од интереса инвеститора у МХЕ

(Фото: Пиксибај)



Врховни суд Словачке потврдио је одлуку Окружног суда о забрани градње мале хидроелектране, без права жалбе, истичући да заштита животне средине има већу предност од интереса инвестиора, пише портал Балкан Греен Енергy Неwс.
Ова одлука, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << према мишљењу Светског фонда за природу (WWФ), представља прекретницу у правосудној пракси и као таква би могла да има дугорочне последице у заштити животне средине.
Судови и судије могли би да се угледају на ову пресуду и тако заштиту животне средине ставе изнад приватних економских интереса.
Додаје се да приоритети целог друштва морају да се промене како би човек опстао на планети.
Иначе, на Балкану се широм региона наставља се градња МХЕ, али и борба грађана против оваквих инвестиција.
Све је више општина, али и одлука на вишим нивоима, које проглашавају забрану изградње МХЕ.
KАKО ЈЕ ДОШЛО ДО СУДСKЕ ЗАБРАНЕ
На реци Хрон, другој највећој у Словачкој, већ је изграђено 20 МХЕ, а планирана је градња још 20.
Еколошке организације Удружење Слатинка, Риека, Хередитас ХХ и Словачко удружење риболоваца, уз подршку WWФ-Словачка, жалиле су се на одлуку институција.
Окружни суд је прво у месту Банска Бистрица забранио изградњу МХЕ, али су се онда инвеститор и градске власти жалиле.
Врховни суд је касније донео коначну одлуку, на коју не постоји право жалбе.
Мирослава Пласманн, извршни директор WWФ-Словачка, изјавила је да би нова МХЕ била би још једна препрека рибљим миграцијама на реци Хрон, јер је постојеће већ сада спречавају.
Пласманн каже да Врховни суд сматра да није постојала одговарајућа процена утицаја МХЕ на животну средину, као и да локалне власти нису посветиле довољно пажње јавном интересу заштити животне средине.
Оцењује се да је донета револуционарна одлука, јер је по први пут Врховни суд указао да институције у чијој надлежности је градња морају озбиљно да схвате своју улогу у заштити животне средине.
Подсећа се да је запањујућ податак да се глобална популација миграторних слатководних риба од 1970. до 2016. смањила 76, а у Европи 93 одсто.
balkangreenenergynews.com



The post Уставни суд Словачке: Животна средина важнија од интереса инвеститора у МХЕ appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.