Izvor: RTS, 08.Okt.2023, 08:01

Дуга рука рата – шта је претходило офанзивном удару Хамаса на Израел из Појаса Газе

Док се само у једном дану сукоба и са израелске и са палестинске стране броје на стотине жртава, a више хиљада људи je рањено, оваква ерупција насиља има своју дугу предисторију. Од последњих великих сукоба у Јерусалиму на месту које и муслимани и Јевреји сматрају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << светим прошло је тек шест месеци, а свега неколико дана од инцидената на Брду храма пред капијама џамије Ал Аксе.
Хиљаде ракета са копна и мора испаљено је из Појаса Газе ка Израелу дуж линије раздвајања, али и ка већим градовима. Милитантна организација Хамас преузела је одговорност за напад на Израел. Уследио је ваздушни удар израелске авијације на мете у Гази, као и на све циљеве које се повезују са Хамасом.
Палестински нападачи пробили су ограду и упали у насеља уз Газу, а како су известили локални медији сумња се да су за таоце узете десетине јеврејских насељеника, али и израелских војникa. Израел је позвао становништво дуж зелене линије раздвајања уз Газу да остане у кућама. Цивилима на југу и у централним деловима Израела наређено je да буду у склоништима.
Жртве се и даље броје и са израелске и палестинске стране у рату који траје.
Хамасова освета за Ал Аксу Масовно ракетирање израелске територије окарактерисано је као одговор Хамаса на последње инциденте на Брду храма када су, према палестинским изворима, десетине израелских досељеника ушли у комплекс џамије Ал Акса у источном Јерусалиму како би обележили пети дан Сукота.
Палестинци тврде да хиљаде досељеника врше провокативне обиласке комплекса џамије на позиве ултранационалистичких јеврејских група, иако је према закону Јеврејима је забрањен улазак у било који део комплекса џамије Ал Акса. Јеврејима је дозвољено да посећују локацију Храма, али не и да се тамо моле или изводе било које верске обреде.
На снази је и старосно ограничење, које је увела полиција, које не дозвољава Палестинцима млађим од 50 година да уђу у џамију, док су палестинске продавнице затворене у Старом граду, а према палестинској новинској агенцији Вафа израелска полиција је спречавала и запослене да уђу у џамију.
Сукоб који тиња од априла Сукоба код џамије Ал Акса током ове године било је у више наврата, највећи сукоб између израелских снага и Палестинаца догодио се пре шест месеци. До кулминације сукоба је дошло почетком априла током периода појачаних израелско-палестинских тензија због приближавања муслиманског светог месеца Рамазана, јеврејског празника Пасхе и хришћанске Ускршње недеље.
Након вечерње рамазанске молитве, 4. априла Палестинци су се забарикадирали унутар џамије, подстакнути извештајима да су Јевреји планирали да жртвују козу у том комплексу. Као одговор, израелска полиција је упала у џамију у опреми за разбијање нереда, ранивши на десетине људи, док је више стотина ухапшено.
После сукоба, палестинске милитантне групе испалиле су ракете на Израел из Појаса Газе и Либана.
Од почетка Рамазана, 22. марта, муслимански верници су покушавали да преноће у џамији Ал Акса, што је пракса обично дозвољена само у последњих 10 дана празника, између 11. и 21. априла. Због тога је израелска полиција сваке ноћи улазила и растеривала муслиманске вернике.
Тада је Тајмс оф Израел објавио процену високог израелског званичника да је полиција "отишла предалеко" у третману према Палестинцима, охрабрила непријатеље Израела и нарушила репутацију те земље. Званичник је позвао на преиспитивање понашања полицајаца, пошто им је наређено да поступају уздржано.
Он је, међутим, навео да је полиција била приморана да уђе у џамију након што је добила обавештајне податке да су бројни Палестинци тамо ускладиштили оружје с намером да нападну особље обезбеђења и израелске цивиле.
Палестинске власти и Хамас осудили су акцију израелске полиције коју су описали као "злочин" и упозориле на даљу конфронтацију. Тада је испаљено и девет ракета из Појаса Газе ка Израелу, док су израелске безбедносне службе тврдиле и да су неке ракете полетеле и из Либана.
Четири рата за 15 година Израел је већ водио четири рата са палестинским милитантима у Појасу Газе у последњих 15 година – 2008, 2012, 2014. и 2021. године.
Израел је 27. децембра 2008. покренуо кампању ваздушних удара против милитаната у Гази, названу "Операција ливено олово", како би зауставио палестинско ракетирање на Израел. До тренутка када је 18. јануара објављен прекид ватре, убијено је 1.400 Палестинаца и 13 Израелаца.
Операцију "Стуб одбране" Израел је 14. новембра 2012. покренуо ракетним ударом у којем је убијен главни командант Хамаса Ахмед Џабари. У осмодневном сукобу који је уследио, убијено је 177 Палестинаца и шест Израелаца.
Милитанти из Газе испалили су више од хиљаду ракета на Израел, од којих је стотине пресрело ракетни одбрамбени систем "Гвоздена купола".
Мање од две године касније 8. јула 2014. Израел покреће операцију "Заштитна ивица", поново са прокламованим циљем заустављања палестинске ракетне паљбе и уништавања тунела које милитанти користе за кријумчарење оружја и инфилтрирање у Израел.
У овој операцији израелска војска је дејствовала и из ваздуха и са мора, а током седмонедељних сукоба убијен је 2.251 Палестинац и 74 Израелца, укључујући 68 војника.
Израел одговара на салву Хамасове ракетне ватре 11-дневном кампањом ваздушних и артиљеријских удара у којима је погинуло најмање 248 људи у Гази, укључујући 66 деце. Тринаесторо је убијено на израелској страни, укључујући једног војника.
Хамас је лансирао ракете након сукоба између израелских снага безбедности и Палестинаца у џамији Ал Акса у Јерусалиму у којима је повређено на стотине Палестинаца.
Пет дана борби између Израела и друге милитантне групе у Гази, Исламски џихад, оставило је 33 мртвих у Гази и два у Израелу – палестинског радника из Газе и једног старијег Израелца.
У израелским ударима убијено је најмање шест највиших личности Исламског џихада, који Сједињене Државе и Европска унија сматрају терористичком групом.
Најмање шесторо деце и више цивила такође су међу погинулима у Гази пре него што је Египат преговарао о прекиду ватре.
Застрашујући подаци Свет осуђује напад на Израел, покровитељи милитантних група из Појаса Газе обећавају даљу потпору Палестинцима.
Поставља се, међутим, питање да ли Хамас делује да би испунио захтеве Палестинаца за суверенитетом или ради на уништавању постојања Израела? И обрнуто – да ли Израел делује да би се одбранио или је посвећен спречавању Палестинаца на самоопредељење и обећану државност?
Какав год да је одговор застрашујући подаци говоре сами за себе. И пре јучерашњег дана, од 2008. године израелско-палестински сукоби иза себе су оставили 308 израелских жртава и 6.407 палестинских.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.