Izvor: RTS, 08.Okt.2023, 06:42

Сукоб Израела и Хамаса: Више од хиљаду жртава, израелска војска напала 800 мета у Гази

У Израелу су настављени масовни удари са обе стране. Израелске снаге (ИДФ) гранатирале су град Газу и палестинску територију под контролом Хамаса, док су на удару Хамаса били јужни и централни делови Израела. Израел саопштава да је до сада погинуло око 700 цивила, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << док их је у болницама више од две хиљаде. Палестински званичници, са друге стране, наводе да je погинуло 370 Палестинаца, а рањено готово 2.000 људи. Лакше је рањен и један држављанин Србије. За данас је сазвана хитна седница Савета безбедности УН.
У Израелу су настављени масовни удари са обе стране. Израелске снаге гранатирале су град Газу и палестинску територију под контролом радикалног Хамаса, док су на удару Хамаса били јужни и централни делови Израела.

У Израелу је на снази ванредно стање након јучерашњег масовног ракетног напада из Појаса Газе и упада Палестинаца на територију Израела.
На обе стране стотине мртвих, хиљаде рањених. Израел наводи да је до сада погинуло најмање 600 цивила, а рањено више од 1.600.
Палестински званичници, с друге стране, наводе да је погинуло 370 Палестинца, а рањено 1.700 људи.
Становништво дуж зелене линије раздвајања уз Газу позвано је да остане у кућама.
Цивилима на југу и у централним деловима Израела наређено да буду уз склоништа.
Светски лидери осуђују нападе Хамаса на Израел, позивају на уздржаност и избегавање цивилних жртава.
За данас је сазвана хитна седница Савета безбедности Уједињених нација, које траже тренутну обуставу насиља и заштиту цивила.
У писму Савету безбедности Израел наводи да Хамас има искључиву одговорност за напад и да ће сносити последице.
Палестински председник Абас је од француског председника Макрона тражио да заустави израелску агресију. Русија и Турска позивају на уздржаност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.