Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 06:05

Јефтинији мобилни интернет за Западни Балкан – у којим државама су цене ниже

Корак ближе стандардима Европске уније за земље Западног Балкана представља и примена Декларације о ограничењу цена интернета у ромингу, потписане у Тирани прошле године. Међународна путовања и комуникације ће тако бити знатно економичније, кажу оператори, који >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су и пре предвиђеног рока понудили корисницима интернет додатке, са нижим ценама сурфовања у ромингу, од оних предвиђених декларацијом.
Јефтинији мобилни интернет, кажу оператори, понуђен је на тржишту и пре првог октобра. Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Маљинда Брегу оценила је да та прекретница долази у тренутку политичких тензија и економских превирања, наглашавајући тако важност регионалне и евроатлантске сарадње.

"Ово постигнуће не састоји се само у смањењу трошкова; оно представља управо ту визију моћи регионалне сарадње. Оно је темељ на којем је изграђен овај регион у мојим мислима – место где људи црпе снагу из заједничког осећаја сврхе", истиче Брегу, 
Декларација је, како наглашава Жарко Радованов, експерт за роминг у "Јетелу", обавезујућа за све операторе који су је потписали.
"То нису сви оператори из ЕУ. Потписало је неких 38 оператора из ЕУ док су са територије Западног Балкана сви оператори прикључили тој декларацији", наводи Радованов.
Где ће све важити промена цена У пракси то значи да ће се избећи непријатна изненађења због коришћења мобилног интернета у земљама ЕУ, важно је да пре одласка на пут код оператора активирате Интернет додатак. Промена цена важиће у свим земљама Европске уније, као и у Швајцарској, Турској и Великој Британији.
"ЕУ/Западни Балкан роминг почива на појединачним комерцијалним уговорима које оператори међусобно имају, и у овом случају снижавање цена почива на идеји олакшавања повезивања како физичких лица, тако и пословних целина између ЕУ и ЗБ. Путања снижавања цена је предвиђена посебним анексом и као таква представља оквир у коме ће се кретати цене преноса података у датом временском периоду", саопштава РАТЕЛ.
Потписници премашили очекивања Према декларацији, цена једног гигабајта у ромингу не сме да прелази 18 евра са ПДВ-ом. Сви оператори потписници су не само испунили већ и премашили очекивања.
"Оно што је значајно да напоменемо је да су сада цене интернета у ромингу значајно ниже. Ми имамо неку цену по декларацији која је прописана, око неких 18 евра за гигабајт, наше цене су значајно ниже и то морамо да нагласимо да су негде између 600 и хиљаду динара по гигабајту", истиче Драгана Штиклица, директорка сектора за унапређење процеса у Дирекцији за продају "Телеком Србија".
Жарко Радованов наводи да у "Јетелу" имају доста повољније понуде од тога и да се како каже, од првог октобра, неће нешто променити за њихове кориснике.
"И једноставно зато што су те понуде већ повољније, а неке бенефите ће у овој првој фази осетити корисници који из ЕУ долазе на територију Западног Балкана", сматра Радованов.
Предвиђено је да се до 2028. године изједначе цене мобилних услуга у земљама Западног Балкана и Европске уније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.