Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 16:48

Феихо ни у другом гласању парламента није изабран за премијера Шпаније, следеће недеље нове консултације са краљем

Лидер опозиционе Народне партије Алберто Нуњез Феихо ни у другом гласању није успео да обезбеди подршку Доњег дома шпанског парламента за избор за премијера. Против његовог избора било је 177 од 350 посланика. Досадашњи премијер Педро Санчез је поручио да ће покушати >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да обезбеди већину за нови кабинет. Краљ Филип Шести заказао нове консултације за следећу недељу.
Чланови шпанског Конгреса посланика су се, након неуспешног гласања у среду, други пут изјашњавали о избору лидера Народне странке (ПП) Алберта Нуњеза Феихоа за председника владе.
Након десетоминутног обраћања мандатара, по пет минута добили су представници свих парламентарних група, након чега је уследило гласање, које је за разлику од првог морало да буде јавно.
За избор Феихоа гласала су 172 посланика, против је било њих 177, а поништен је један глас посланика каталонске партије Јунтс, који је прво рекао "да", па онда гласао против. Избор лидера ПП-а подржали су посланици његове партије, као и чланови Вокса, странке екстремне деснице.
"Данас нећу моћи да вам дам владу, али сам вам дао завет и наду", рекао је Феихо уочи гласања.
Народна странка (ПП) је на ванредним парламентарним изборима у јулу освојила највише посланичких мандата у Доњем дому шпанског парламента.
На другом месту била је социјалистичка партија ПСОЕ, чији је лидер Педро Санчез, који је обављао функцију премијера у два мандата од 2018. године, рекао да ће покушати да формира владу.
Пре свега, краљ Филип Шести ће морати да му додели мандат, а након тога ће Санчезу бити потребно да придобије гласове левичара и каталонских и баскијских странака, од којих поједине желе независност за своје покрајине.
Шпански краљ је, након што га је председница доњег дома парламента Франсина Арменгол обавестила да Феихо није изгласан, нове консултације о мандатару заказао за следећу недељу.
Уколико нови кабинет не буде формиран до 27. новембра, парламент ће бити распуштен, а Шпанци ће на биралишта поново изаћи 14. јануара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.