“За албански има места, а за нас ништа”: Произвођачи са југа Србије очајни

Izvor: 011vodič.com, 24.Jul.2020, 19:29

“За албански има места, а за нас ништа”: Произвођачи са југа Србије очајни

(Фото: SHUTTERSTOCK)



Мештани села на југу Србије уништили су на стотине тона парадајза јер им откупљивачи нуде 10 динара за килограм, а извоз им је пропао.
Kако кажу, посао им је покварио увозни посао из Албаније, за ког није било ограничења увоза у Србију, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << а продавао се по високој цени, док су њима остале мрвице.
Неколико стотина тона парадајза бачено је, а на хиљаде корена почупано у пластеницима у лесковачком крају по договору између самих произвођача из неколико села јер је откупна цена парадајза пала на 10 динара по килограму а извоз због епидемиолошке ситуације пропао, преноси лесковачки портал Југмедиа, преноси Спутњик.
Пољопривредници из Свирца, Цекавице, Тогочевца, Винарца, Навалина, Стајковца тврде да нису имали другог избора.
„Док се продавао албански и македонски увозни парадајз, тада је све могло. Сада је наш сазрео и за нас нема извоза због короне. Kако је то могуц́е? Са друге стране, наши домац́и откупљивачи нас уцењују и нуде нам 150 динара по гајбици парадајза од 12 килограма. Да ли знате да нас само производња кошта 25 динара по килограму, а само гајбица 50 динара? Па то није нормално шта нам раде“, коментарише пољопривредник Душан Kоциц́ из Свирца који је почупао око хиљаду корена парадајза испод свог пластеника, а бацио око 10 тона убраног.
У оваквој ситуацији сасвим је могуц́е, тврде стручњаци, да ц́е у јеку сезоне килограм парадајз коштати и двеста динара, како би произвођачи надокнадили губитке.
„Ово нец́е бити коначна цена, јер је велика потражња, поготово због ајвара. Али се плашимо тога да ц́е нас ове године ајвар скупо стајати“, кажу у Пољопривредној стручној служби.
У лесковачком крају производњом парадајза почео је да се бави велики број младих, како би на тај начин обезбедили егзистенцију.




Спутњик



The post “За албански има места, а за нас ништа”: Произвођачи са југа Србије очајни appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.