Izvor: RTS, 24.Sep.2023, 06:10

Зашто ПИО фонд од неких пензионера тражи да врате део пензије, чак и од наследника преминулих

Зашто је када одете у пензију важно да знате да ли је ваше решење коначно или привремено. Делује као формалност, а заправо може да закомпликује пензионерске дане. Проблем настаје када се испостави да се по коначном решењу, мења износ пензије коју је пензионер годинама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << примао.
Два дописа из Фонда ПИО, са два непријатна изненађења за Веронику која је већ 15 година у пензији, а као инжењер металургије радила је до 66 године. Најпре јој је тражено да врати вишак од исплаћених пензија.

"Шта то значи, то није нека моја грешка. Наравно да сам ја то платила, и то у три рате. Међутим, сад добијам други допис. Мој муж је умро пре годину и осам месеци и они су извршили контролу да су му исплаћивали више пензије, то је испало негде 36, 37 хиљада", каже Вероника Радоња Милојевић.  
Дилема зашто се њој тражи враћање трећине дуга, разрешена је када су допис са истим захтевом добиле и њихове ћерке. У Фонду објашњавају, да је све по закону. Пензије су преплаћене, јер је износ по привременом решењу био виши, него по сада коначном.
Испоставило се да су и она и муж у периоду због кога је решење било привремено, примали нижу зараду него иначе, што је умањило пензију. 
"Конкретно и за госпођу и за господина разлог је био захтев адвоката, односно пуномоћника да се донесе коначно решење. Без обзира и да није био захтев адвоката у неком тренутку би се донело то решење", каже Владимир Станковић, директор Сектора за остваривање права осигураника, РФ ПИО. 
Законски рок да фонд донесе коначно решење је три године, а због тога што их доноси са великим кашњењем, од пензинера тражи враћање преплаћене пензије за последње три године. Када је 2018. промењен закон и решен проблем обрачуна последње године стажа, због чега су готово сва решења у старту била привремена, број од у том тренутку - пола милиона таквих решења је преполовљен, али и даље стижу нова. 
"Примера ради у систем уђе 39.000 нових решења која су привремена, а ми годишње можемо да окончамо негде око 47.000 таквих решења. Другим речима у једној години окончамо више него што у систем може да уђе нових решења са привременим карактером", каже Владимир Станковић.
Уз 85.000 нових пензијских решења годишње, од којих су због недостатка података о стажу, мање од половине и даље привремена, проблему се не назире крај. 
Ако се у закону или у капацитетима фонда не промени, од 240.000 нагомиланих старих привремених решења, овим темпом последње би могло да буде коначно тек за 10 година. 
Савет је да свако две године пред пензију у ПИО фонду провери да ли су му уплаћени сви доприноси, тада су велике шансе да му прво решење буде и коначно. У супротном испоставља се да је привремено решење, трајна брига не само за пензионера, већ и за његове наследнике. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.