Izvor: 011vodič.com, 17.Jul.2020, 14:08

Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто, јер је анализа стања у Електропривреди Србије, која је урађена на захтев Међународног монетарног фонда, показала да је цена производње електричне енергије виша од продајне за домаћинства >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << и мале купце. Ту аномалију показао је овај документ, који је ММФ затражио од српских власти након треће ревизије аранжмана а чији је рок израде био крај јуна. Ако је судити по резултатима прелиминарне анализе, која је достављена и Министарству енергетике, стање је алармантно, а између редова се наслућује да је неизбежно хитно поскупљење струје јер у супротном прети опасност да се угрози финансијска одрживост ЕПС-а. Такви показатељи упалили су црвену лампицу и у држави јер је јасно да су ниске цене киловата, које су често служиле и као социјална мера, неодрживе и да се морају што пре мењати јер у супротном Електропривреда Србије може да има ненадокнадиву штету. Због тога је постигнут начелни договор најодговорнијих људи у држави да од септембра поскупе киловати најмање за 7,7 одсто јер би свака нижа цена оставила несагледиве последице на функционисање српског енергетског система.
Извор из Немањине 11 тврди да је оваква ситуација готово незабележена у свету, где је незамисливо да електропривреда продаје струју по ценама које су ниже од производних.
– Разлог за овакав парадокс је то што се у Србији струја третира као социјална а не економска категорија. Такав приступ држава мора да промени и да изнађе друге механизме како би заштитила најугроженију категорију становништва. Ту стратегију, поред ММФ, који је тражио да се уради процена нових тарифа, које би укључивале и повећање издвајања за обновљиве изворе енергије, подржава и Светска банка, која је укључена у реализацију значајних инвестиционих пројеката у ЕПС. Ових дана и њихови представници би требало да се упознају с резултатима ове анализе али да и чују мере које су неопходне да се обави финансијска консолидација српске електропривреде. Једна од тих мера свакако је повећање цене струје, а анализе показују да би оно требало да се креће у опсегу од 7,7 до 7,9 одсто. Тачан проценат увећања коштања киловата знаће се ових дана јер зависи и од одлуке о висини издвајања за обновљиве изворе енергије. То су ипак техничке ствари јер суштински потрошачима то није важно. Оно што је важно, бар како сада ствари стоје, то је да је власт дала зелено светло да се иде и са највећим процентом повећања од 7,9 одсто, али ипак треба сачекати – наводи саговорник.
Он додаје да би ових дана Агенција за енергетику требало да донесе одлуку јер је захтев за поскупљењем упућен овом телу.
– По мојим сазнањима, прелиминарна анализа коју је урадио ЕПС достављена је Министарству енергетике, која би ових дана требало да се представи Влади. Након тога вероватно ће се цена кориговати. На томе је ММФ инсистирао приликом полугодишње ревизије одржане почетком месеца, када је јасно ставио до знања да Србија хитно ценом киловата мора да покрије трошкове производње струје, што код ЕПС-а сада није случај. Они су чак тражили да поскупљење буде од 1. августа, али српске власти на то нису пристале. Ако се цена коригује у највећем износу, односно 7,9 одсто, рачуни ће домаћинствима у просеку бити увећани за близу 220 динара. Од тих пара новац неће отићи само на рачун ЕПС-а, већ и ЕМС-а и ОДС-а – каже извор из Владе.
Иначе, последње поскупљење струје од 3,9 одсто забележено је децембра прошле године, тако да просечна цена киловата сада за домаћинства износи око 7,3 динара без пореза и такса. И са тим повећањем Србија има најјефтинију струју у региону и Европи. Да је то тако, показују подаци по којима Србија има 7,2 одсто нижу цену него Северна Македонија, 18,9 одсто него Бугарска, 24 одсто нижу од Албаније. Истовремено, хрватски киловат је, у односу на српски, скупљи за 70,97 процената, а словеначки чак 122 одсто.
ЕПС: Само прелиминарна анализа Из Министарства енергетике нису желели да коментаришу наша сазнања иако смо им мејлом упутили питања. И у Електропривреди Србије нису желели да говоре о повећању цене електричне енергије, али јесу о резултатима прелиминарне анализе.
– Урађена је прелиминарна анализа тарифа и достављена Министарству рударства и енергетике, која показује да је цена коштања производње електричне енергије виша од продајне цене на гарантованом снабдевању – кратко нам је саопштено из ПР службе ЕПС-а.
Вести онлајн


The post Ево колико ће бити виши рачуни грађана appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.