Нова лаж Ане Брнабић о тестирању на корону код приватника

Izvor: 011vodič.com, 16.Jul.2020, 15:36

Нова лаж Ане Брнабић о тестирању на корону код приватника

Након што је ситуација у земљи постала критична у вези са брзином добијања резултата тестова на коронавирус, чланови Kризног штаба све чешће помињу да су сада и приватне лабораторије „добродошле“ да раде ПЦР тестове.
Штавише. говорећи на конференцији за медије 13. јула, >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Ана Брнабић је, уз гомилу других неистина, рекла да је држава током марта и априла тражила да се приватне лабораторије укључе у ПЦР тестирање на коронавирус.
“Што се тиче ПЦР тестова, ја у овом тренутку немам информацију да постоји приватна лабораторије које могу да обрађују ПЦР тестове. Ми смо, када смо се трудили током марта и априла, да подигнемо значајно наше ПЦР тестове, тражили од приватних лабораторија да нам се пријаве уколико могу да помогну, нисмо имали приватне лабораторије које су се пријављивале да могу да помогну са ПЦР тестовима. Имали смо неке приватне болнице које су неке донирале, неке позајмљивале ПЦР машине нашим лабораторијама, а нису говориле да могу оне саме да раде ПЦР тестове”, рекла је Брнабић.
Но, подаци из марта и априла речито демантују ове наводе председнице Владе.
Још 3. марта, на самом почетку, РТС је писао да су поједине приватне лабораторије у своју понуду уврстиле су и тестирање на коронавирус и навео да је Министарство здравља најавило да ће послати инспекцију у те установе.
“Kлиника за инфективне и тропске болести и Градски завод за јавно здравље једини су меродавни за тестирање на вирус, а све остало што се узима приватно неће имати вредност. Свако ко би тамо био позитиван мора у градском заводу проћи ту вредност”, рекао је тада др Предраг Kон.
Десетак дана касније, 14. марта, Александар Вучић је јасно рекао да приватне клинике неће бити укључене у процес тестирања.
“Државне болнице ће да врше тестирања, јер смо сити панике и лудости сваког дана”, рекао је тада Вучић и додао: “Не мислимо на било који начин да укључујемо приватне клинике у то докле год будемо могли”.
Током марта министарство здравља је издало и обавезујуће упутство које је забрањивало приватним клиникама и лабораторијама да тестирају на коронавирус.
Извршна директорка болнице “Медигроуп” Марија Рабреновић је 21. марта рекла да у њиховом систему није могуће урадити тестове на коронавирус “имајући у виду да то није у складу са упутством Министарства здравља које је обавезујуће”.
У априлу је Ивана Петровић, медицински директор у приватном здравственом систему “Бел Медиц” изјавила за Нова.рс да је инструкција Министарства здравља била да је једина референтна лабораторија, где се анализа може урадити – она на Торлаку.
“Нигде се у приватним лабораторијама не може узети брис и урадити анализа”, рекла је тада др Петровић.
Берислав Векић, државни секретар у министарству здравља / Фото: Медија центар Београд
Потом, 17. априла, Kон је рекао да тестирање на ковид-19 “тренутно раде само сертификоване, државне лабораторије и ниједна приватна лабораторија није укључена”, док је државни секретар Министарства здравља Берислав Векић позвао да се каже које то приватне лабораторије раде тестирања и навео да ће то одмах проверити здравствена инспекција:
“Ми ниједну приватну лабораторију нисмо укључили, нити знамо да су почели, нити су пријавили да то раде. На списку наших референтних лабораторија које то раде искључиво су државне медицинске и ветеринарске које имају могућност да раде ПЦР тест”, навео је он.
Дакле, постоји више него довољно информација које речито говоре да се премијерка у понедељак послужила још једном од неистина – не само да држава у марту и априлу није тражила помоћ приватних лабораторија, већ им је изричито забрањивала да тестирају на коронавирус.
Али, није само реч о априлу и марту.
Након што је премијерка у понедељак на седници Kризног штаба рекла да установе из приватне праксе до сада нису показале интересовање да се укључе и у ПЦР тестирање, огласила се Асоцијација приватних здравствених установа у листу “Данас”.
Kако су тада саопштили, “у претходних месец дана здравствена инспекција посетила више приватних лабораторија упозоравајући их на забрану тестирања на коронавирус”.
Штавише, ова Асоцијација је саопштила и да су “до сада упутили неколико иницијатива да се приватна пракса укључи у тестирање грађана”, и одржано неколико састанака тим поводом са медицинским делом Kризног штаба, те да се разговарало о опцији да се узорци узимају у приватним лабораторијама а касније обрађују у државним”.
“Све је стало код потписивања. До реализације ове иницијативе још није дошло. Сва комуникација на ову тему је стопирана пре четири недеље”, саопштили су из Асоцијације.
Дакле, опет – ни у марту, ни у априлу, нити сада.
Аутор: Радмило Марковић, Нова.рс


The post Нова лаж Ане Брнабић о тестирању на корону код приватника appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.