Србија у септембру остаје без задње државне банке, комплетан банкарски сектор у рукама странаца!

Izvor: 011vodič.com, 16.Jul.2020, 14:30

Србија у септембру остаје без задње државне банке, комплетан банкарски сектор у рукама странаца!

ПОСЛЕ готово четири месеца од објаве да Нова Љубљанска банка – НЛБ купује Комерцијалну банку, реализација ове трансакције приближава се крају! Народној банци Србије је коначно стигао захтев за преузимање.
У наредна два месеца требало би да НБС донесе решење којим даје >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << сагласност за преузимање, а НЛБ ће до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја, односно ревидираних финансијских извештаја, морати да пеузме власништво или сагласност престаје да важи.
Како у НБС кажу, НЛБ група је поднела захтев за стицање директног власништва, које ће јој омогућити више од 50 одсто гласачких права у Комерцијалној банци. Објашњавају, за „Новости“, да је у току обрада овог захтева и достављене документације.
Према ранијим најавама, НЛБ би требало да преузме власништво над нашом банком до последњег квартала ове године. Како стручњаци и Закон кажу, до финализације трансакције морају бити прибављене обавезне регулаторне дозволе и сагласности које дају, између осталих, Европска централна банка, Банка Словеније и Народна банка Србије.
– Свака промена власништва у банци са седиштем у Србији, која би омогућила стицање од пет одсто и више гласачких права у тој банци, подлеже прибављању претходне сагласности Народне банке Србије – кажу у НБС.
У наредним месецима, НБС ће након подношења захтева ценити његову и уредност пратеће документације.
– Након тога, оцењује се испуњеност прописаних услова који се односе на финансијско стање, пословну репутацију и стратешке циљеве потенцијалног стицаоца власништва у банци, као и процену испуњености свих прописаних услова у складу са Законом о банкама, прописима НБС донетим на основу тог закона, интерним актима, процедурама НБС, што представља правни оквир за одлучивање о поднетом захтеву – објашњавају за „Новости“ у НБС.
О захтеву за давање претходне сагласности за стицање власништва у банци, НБС одлучује у року од 60 дана од дана пријема уредног захтева и потпуне прописане документације. Издаје или решење којим се даје сагласност уколико су испуњени сви прописани услови или, у супротном, решење којим се одбија захтев.
– Одређује се и рок у коме подносилац захтева може стећи власништво за које је дата сагласност, и то за правна лица најкасније до усвајања првих наредних годишњих финансијских извештаја, односно ревидираних финансијских извештаја – објашњавају у НБС. – Ако подносилац захтева не стекне власништво у том року, дата сагласност престаје да важи.
У недавној изјави председника надзорног одбора НЛБ Приможа Карпе, преузимање Комерцијалне банке тече у складу са плановима. Према његовим речима, фокус НЛБ групе остаје на подршци системске улоге на свим тржиштима на којима послује, па ће се тако изборити и са изазовима које је донео вирус корона.
Договор о продаји Комерцијалне НЛБ банци је постигнут крајем фебруара. НЛБ се обавезао да контролни пакет од 83,2 одсто акција у власништву државе плати 387 милиона евра, односно 27,65 евра по акцији. До завршетка трансакције Србија ће приходовати и више од 450 милиона евра, јер ће приход стећи и од камате по стопи од 2 одсто годишње за период од 1. јануара 2020. које је НЛБ у обавези да исплати.
ПРОФИТ
ПОДАЦИ групације кажу да је НЛБ у 2019. години остварио нето профит од 193,6 милиона евра, а све чланице на тржиштима југоисточне Европе пословале су профитабилно, доприносећи укупном резултату групе са 39 одсто. У нашој земљи је лане профитирала са 4,1 милион евра.
ЗАПОСЛЕНИ У СТРАХУ
КАКО се приближава реализација трансакције, запослени у Комерцијалној банци страхују од отказа. А како између себе разговарају, да су им сумње оправдане сведочи и недавна изјава Блажа Бродњака, председника управе НЛБ групе, по којој око 3.000 запослених у нашој банци чека реорганизација. Наиме, према Бродњаковим речима, дигитализација сели стандардне трансакције на мобилне апликације, па ће се у пословницама са клијентима разговарати само о комплекснијим проблемима. Додуше, поменуо је већу потребу за радом у контакт-центрима.
Б. ЦАРАНОВИЋ, Новости.рс


The post Србија у септембру остаје без задње државне банке, комплетан банкарски сектор у рукама странаца! appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.