Путовања поново онемогућена – ЕУ затворена за грађане Србије најмање две недеље

Izvor: 011vodič.com, 14.Jul.2020, 18:44

Путовања поново онемогућена – ЕУ затворена за грађане Србије најмање две недеље

(Фото: Shutterstock)



Амбасадори земаља чланица Европске уније скинули су Србију са листе безбедних земља за чије грађане важи препорука да могу да пређу преко спољних граница Шенгена, јавља дописник агенције Танјуг из Брисела.
Србија је, заједно са Црном >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Гором, скинута са листе Савета ЕУ због погоршане епидемиолошке ситуације у земљи.
Одлука ће важити најмање две недеље, пошто ће се о могућности поновног отварања спољних граница ЕУ за грађане Србије разговарати поново за 14 дана.
Листа коју су ажурирали амбасадори ЕУ представља препоруку за земље чланице приликом одлучивања о томе за које треће земље ће бити отворене њихове границе.
У Савету ЕУ наглашавају да препорука „нема законски карактер“, а да су земље чланице „одговорне за примену садржаја препоруке“.
„Земље чланице могу, транспарентно, поступно да подижу ограничења на путовања само за земље са листе. Оне не би требало да одлучују о укидању рестрикција на путовања за земље које нису на листи пре него што се то координисано не договори“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.
У Европској комисији објашњавају да су рестрикције за путовања у надлежности земаља чланица, које могу да одлуче за које ће земље са усвојене листе отворити своје границе, али и које ће мере (карантин, самоизолација или тестови) примењивати на путнике када је у питању заштита јавног здравља.
Грађани оних трећих земља, укључујући сада и Србију, које нису на листи, нису и аутоматски блокиране за путовања у ЕУ.
Свима који имају држављанство ЕУ или боравишне дозволе, члановима њихових породица и онима који имају оправдан разлог путовања и даље ће бити дозвољена путовања у зону Шенгена.
Танјуг



The post Путовања поново онемогућена – ЕУ затворена за грађане Србије најмање две недеље appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.