Кина нема правни основ за своје амбиције у Јужном кинеском мору, свет неће дозволити Пекингу да третира Јужно кинеско море као своје поморс

Izvor: 011vodič.com, 14.Jul.2020, 15:52

Кина нема правни основ за своје амбиције у Јужном кинеском мору, свет неће дозволити Пекингу да третира Јужно кинеско море као своје поморс

Амерички државни секретар Мајк Помпео оспорио је данас право Кине на локације у Јужном кинеском мору, док је Пекинг критиковао његову изјаву наводећи да она подиже тензије у региону.
Помпео је у саопштењу навео да Кина нема правни основ за своје амбиције у Јужном кинеском >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << мору и оценио да та земља годинама користи претње против осталих држава Југоситочне Азије, преноси Ропјтерс.
„Јасно стављамо до знања да су аспирације Кине према ресурсима у Јужном кинеском мору незаконите, као што је незаконита и њихова кампања насилне контроле тих локација”, рекао је Помпео и поручио да свет неће дозволити Пекингу да третира Јужно кинеско море као своје поморско царство.
Пекинг је Помпеове оптужбе оценио као „потпуно неоправдане”, истичући да САД не поштују напоре Кине и земаља АСЕАН-а за мир и стабилност у тој области.
Кинеска амбасада у Вашингтону позвала је САД да не заузимају стране по питању територијалног суверенитета и поштују напоре регионалних земаља за миром и стабилношћу у области Јужног кинеског мора.
Кина полаже право на поједина острва у Јужном кинеском мору која су предмет спора са другим државама региона, чему се САД противе, па су чести инциденти између ратних бродова две земље у том региону.
Филипини, Вијетнам, Малезија, Брунеј и Тајван такође тврде да неки од стотина гребена и малих острва у Јужном кинеском мору припадају њима, али је од 2014. године Пекинг појачао тврдње да полаже право над готово свим острвима, бетонирајући гребене за изградњу војних аеродрома опремљених радарима, пројектила и авиона.
Политика.рс


The post Кина нема правни основ за своје амбиције у Јужном кинеском мору, свет неће дозволити Пекингу да третира Јужно кинеско море као своје поморско царство appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.